Utøya-erfaringer vurderes i Aarhus

Regionen ruster sig til den store katastrofe

Præhospitalet i Region Midtjylland skal vurdere om beredskabet i regionen er tilstrækkeligt på baggrund af erfaringerne fra katastrofen på Utøya sidste sommer, hvor et stort antal tilskadekomne pludselig skulle transporteres hurtigt til livsvigtig hospitalsbehandling

Beredskabet er forbedret i de senere år med blandt andet en helikopter som supplerer flåden af regionale ambulancer. Men hvad nu, hvis den store ulykke indtræffer - den helt store ulykke, hvor det ikke bare er voldsomme personskader, men en ulykke som i sin helhed er uendelig ufattelig?

Det spørgsmål skal behandles torsdag 26. januar når Præhospitalet, der styrer regionens ambulancer, har inviteret relevante personer fra akutlægebiler, ambulancer, AMK, traumecentre og akutmodtagelser til at møde tre af de centrale personer fra hjælpearbejdet omkring massakren i Oslo og på Utøya den 22. juli. Det var dagen, hvor en gal mand var skyld i 77 døde og at op mod 100 personer blev bragt til behandling på hospitalerne.

- Vi håber selvfølgelig aldrig, at noget tilsvarende sker her hos os, men vi må være bedst muligt klædt på til at klare selv de mest uventede og uhyggelige ulykker og situationer. Derfor kan det være godt for os professionelle, at høre om, hvordan nordmændene håndterede det - både præhospitalt og ved modtagelsen på traumecentret, siger Erika Frischknecht Christensen, lægelig chef for Præhospitalet i Region Midtjylland.

Symposiet sætter fokus på patientbehandlingen ved terrorhændelsen. Til stede med oplæg vil være Jan Erik Nielsen, overlæge ved luftambulanceafdelingen i Oslo, Tore Karl Saupstad, læge ved AMK i Oslo, samt Tina Gaarder, kirurg og leder af traumecentret ved Oslo Universitetshospital.