Usikkerhed om antallet af ulve i den danske natur

Ulvene har siden de kom til landet været centrum for masser af debat

02:28

1 af 2

Nu er forskere uenige om hvor mange ulve, der er i landet. Aarhusianske forskere mener, at der er omkring 20, mens forskere på Københavns Universitet mener, at der højst er tale om fem ulve.

Siden de første sikre observationer af en ulv i Danmark i 2012 har forskerne forsøgt at kortlægge bestanden af ulve. Baseret på DNA-analyser og observationer er antallet af ulve, der er eller har været i landet, vokset. Nu siger forskere på Københavns Universitet, at der højst er fem ulve.

En håndfuld ulve

De københavnske forskere har analyseret 200 afføringsprøver, og på den baggrund mener de, at antallet af udmeldte ulve er for højt sat.

Naturstyrelsen: Mere ulve-samarbejde

- Omkring 100 af dem har vist sig at være ræv, cirka ti af dem kat, og så har vi fundet seks hunde, én ulv og så seks-syv stykker, der enten er hund eller ulv, siger Anders J. Hansen, der er associate professor på Københavns Universitet.

20-23 har været i Danmark

Aarhus Universitet erkender, at de tidligere har overvurderet antallet.

- Vi har været ude med nogle tal, ja, og for nyligt nedjusterede vi vores tal, fordi vi fandt ud af, at de var alt for usikre. Det var selvfølgelig en fejl, og vi skulle have meldt ud, at det var mere usikkert end som så. Så de tal, vi er ude med nu, er fra 20 til 23 ulve, som har været i Danmark, og det er altså over en årrække. Det er ikke, hvad der er af ulve i Danmark lige nu. Ulven vandrer og bevæger sig rundt, så det er formodentlig mange af dem, som har været strejfe-ulve, der er væk igen, siger Liselotte Wesley Andersen, der er seniorforsker på Aarhus Universitet.

Chikane og trusler mod ulvedebattører

Billeder dokumenterer, at der har været en ulv, men om der har været flere, eller om der er nogen nu, er der ingen, der ved med sikkerhed.

Den første bekræftede ulv blev fundet død i Nationalpark Thy i november 2012. Siden er der observeret ulve og indsamlet DNA-spor i det meste af Jylland.

Du kan se mere om ulven i tv-indslaget øverst på siden.

Tidligere på året lykkedes det en østjysk jæger at filme en ulv ved Borris i Jylland. Du kan se optagelserne herunder og læse mere om det her: