Universitet profileres på miljø

Aarhus Universitet skal profilere sig på miljø, når det næste år fusionerer med blandt andet Danmarks Miljøundersøgelser.

Der skal store ord til, når rektor ved Aarhus Universitet skal beskrive det vigtigste resultat af den kommende fusion med Danmarks Miljøundersøgelser og Dansk JordbrugsForskning.

- Universitetet omfatter allerede nogle af Europas førende natur- og sundhedsvidenskabelige fakulteter, og med fusionen får vi simpelthen nordeuropas stærkeste universitet på miljø- og naturressourceområdet, siger rektor Lauritz B. Holm-Nielsen.

Et af målene for det fusionerede universitet er at levere forskning, der i volumen svarer til 25 procent af den samlede offentlige forskning. Og det mål er endda lavt sat, mener Lauritz B. Holm-Nielsen.

- Vi er allerede tæt på en fjerdedel. Hvis vi var rigtig frække, havde vi sagt en tredjedel. Men vi er jo jyder, der sætter os realistiske mål, siger han.

Samtidig afviser han, at det vil skade den forskningsfriheden, når myndighederne med den nye universitetslov vil forpligtige universiteterne til i lige så høj grad at lave bestilte rapporter som uafhængig universitetsforskning.

- Den uafhængige forskning er overhovedet ikke truet. Forskningsfriheden er et adelsmærke for os, og det vil også være grundlaget for den rådgivning, vi giver til myndighederne, siger Lauritz B. Holm-Nielsen. /ritzau/