- Unge stemmer helt skævt

Skoleelevers valg rammer ved siden af i følge forsker

02:10

1 af 2

Det er en udmærket ting at sætte gang i de unges interesser, og ingen kan være modstandere af sådan noget. Sådan lyder det torsdag aften fra kommunalforsker Roger Buch om projektet Skolevalg, der har engageret de ældste elever på 40 østjyske skoler.

I løbet af de seneste uger har skoleelever forberedt sig på deres eget folketingsvalg, som har til hensigt at give eleverne fra 8. og 9. klasse større indsigt i dansk politik.

Elevernes valgresultat blev et klart flertal til blå blok, men det betyder ikke, at et rigtig folketingsvalg også vil gå i den retning.

Se: Skoleelever stemmer blåt

- Ungdommen stemmer altid skævt i forhold i forhold til befolkningen. Alle kan huske 68-generationen, så havde vi konservative i firserne og de liberale omkring 00'erne, og lige nu er der også nogle helt klare skævheder, der gør, at et resultat blandt unge mennesker rammer helt ved siden af i forhold til befolkningen som helhed, siger kommunalforsker Roger Buch.

En af ambitionerne med projektet Skolevalg er desuden, at det skulle få de unge til i højere grad at gå til valgurnerne, første gang, de får mulighed for det. Dette er kommunalforskeren skeptisk overfor.

Se et interview med Roger Buch i videoen øverst i artiklen.