Udenlandske gadehunde udfordrer danske dyrehospitaler: Forening vil forbyde import

Hjertet er på det rigtige sted, men import af udenlandske hunde kan have negative konsekvenser.

04:36

Det anslås, at vi danskere har adopteret over 5000 udenlandske gadehunde siden 2001.

En hund kan være svær at stå for.

En hund, der er blevet forladt og trænger til masser af omsorg, kan få selv hårde mænd til at blive bløde.

Læs også Varebiler hamrer ind i uheldsbro: Nu skal særlige skilte løse problem

Af samme grund findes der frivillige og nonprofit organisationer, der rejser til udlandet og henter hunde hjem til Danmark for at give dem et bedre liv.

Dyrlæge Helle Johansen fra Bygholm Dyrehospital har for nylig behandlet en importeret hund for en smitbar cancer i kønsdelen.

Svære sygdomme

Men det er langt fra altid, de importerede hunde lever lykkeligt til deres dages ende i Danmark. Med hundene kan der nemlig følge eksotiske sygdomme - en problemstilling, de kender til på Bygholm Dyrehospital i Horsens.

- For os dyrlæger kan det være svært at diagnosticere, når vi ikke kender sygdommen så godt i forvejen. Nogle af de her sygdomme er ikke lige til at behandle og er potentielt dødelige, siger dyrlæge Helle Johansen fra Bygholm Dyrehospital. 

Læs også Medicinsk klinik målrettet indvandrere på tegnebrættet

Problemet med importerede hunde er ifølge Den Danske Dyrlægeforening så stort, at foreningen nu vil forbyde import af hunde, der ikke har været i privat varetægt i mindst et halvt år forinden.

Det er en helt fantastisk følelse, når man kan se, at et dyr forandrer sig til noget positivt, lyder det fra Malene Schelander Pedersen, der er frivillig i organisationen Græske Hunde

Adfærdsproblemer og forkerte ejere

Udmeldingen fra Den Danske Dyrlægeforening kommer i kølvandet på en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.

Her har forskere kortlagt organisationerne bag import af gadehunde fra primært Syd- og Østeuropa og undersøgt, hvordan danske dyrlæger opfatter de importerede hundes sundhedstilstand.

Læs også To personer kørt på hospitalet efter voldsomt uheld på hovedvej

Der tegner sig ikke et lyst billede. Gadehundene kan bringe eksotiske sygdomme med sig. Mange af de importerede hunde har sundheds- og adfærdsproblemer. Hundenes nye ejere er ikke altid klædt på til at have sådan en hund. Mange af hundene må aflives, lyder det fra dyrlægerne i undersøgelsen.

Undersøgelsen fra Københavns Universitet anslår, at danskerne har adopteret over 5.000 udenlandske gadehunde siden 2001.

Det kan være nemt at få lyst til at redde sådan en bette fyr her. Dyrlægeforening vil dog forbyde direkte import fra udlandet.

En helt fantastisk følelse

En af dem, der har hentet udenlandske hunde til Danmark, er Malene Schelander Pedersen fra Hammershøj.

Hun er frivillig i organisationen Græske Hunde, der hjælper danskere med at adoptere gadehunde.

- Jeg gør det, fordi jeg hjælper et dyr, og det er en helt fantastisk følelse, når man kan se, at et dyr forandrer sig til noget positivt, mens man er der, siger hun.

Læs også Helle følger populær tendens - Sælger hjemmebag direkte fra privaten

Nonprofit organisationen Kretahunde bringer også hunde til Danmark. Ifølge Mette Bøjer Pedersen fra Kretahunde får alle de hunde, organisationen bringer til Danmark, et grundigt eftersyn.

- De skal have de lovpligtige vacciner, og de kan oftest også få taget en blodprøve, hvis vi kan være i tvivl, om der kan være andre tilstande, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Det er dyrlæger på Kreta, der undersøger hundene, inden de kommer til Danmark. 

Læs også Hold øje med din årsopgørelse - over 100.000 har fået forkert mail