Uddannelser står i stampe

En femtedel af alle ungdomsårgange får aldrig en uddannelse, vurderer århusiansk professor.

Der er sorte uddannelsespletter på danmarkskortet, og både arbejdsgivere og lønmodtagere kræver handling fra regeringen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Niels Groes, der er professor i uddannelsesøkonomi på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole ved Aarhus Universitet, bekræfter den bedrøvende udvikling.

- Bevægelsen mod, at alle fik en ungdomsuddannelse, er standset. Restgruppen på ca. 20 pct., der ikke får en uddannelse, er konstant, og det er skuffende. Man gør en masse på uddannelsesområdet, men ikke nok, siger han.

Danskerne uddanner sig ikke nok, og på det seneste år er stigningen i de unges?uddannelsesniveau ophørt. De sorte huller findes især i udkantområder som Nordvestjylland og det sydlige Sjælland, hvor mange unge stopper skolegangen efter 9. klasse.

- Det er en ond spiral, især i de "sorte" områder, og vi er dybt bekymrede. De områder, hvor udviklingskadencen er stoppet eller nedadgående, er der netop brug for udvikling og dynamik. Det er virkelig noget skidt,siger Per Christensen, der er forbundssekretær i3F.
Fagorganisationen, der huser mange ufaglærte, vil nu kigge organisationens 360.000 medlemmer i øjnene og opfordre dem til at uddanne sig. På landsplan får en femtedel af en ungdomsårgang aldrig en uddannelse.