Udbredt iltsvind i danske farvande: Mariager Fjord hårdt ramt

Den varme sommer betyder mange alger, hvilket igen betyder mangel på ilt. Mariager Fjord er særlig hårdt ramt

Det stille og varme vejr giver frygt for iltsvind flere steder i Mariager Fjord. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Miljøstyrelsen har i den forgangne uge foretaget målinger i Mariager Fjord og resultatet er ikke til at tage fejl af: Den indre del af fjorden er ramt af kraftigt iltsvind.

- Den ekstraordinært varme sommer rammer fjorde med lille vandudskiftning og relativ lav vanddybde hårdt, siger Harley Bundgaard Madsen, der er kontorchef i Miljøstyrelsen.

Læs også Aarhus Kommune fraråder badning flere populære steder

Det er Miljøstyrelsens særlige miljøskibe Limgrim og Liv II, som har målt iltniveuaerne i de danske farvande mellem den 30. juli og den 6. august.

Mariager Fjord var hårdt ramt af iltsvind i 1997, hvor ilten blev så knap i fjorden, at fiskene begyndte at dø. Arkivfoto.

Alger bruger ilt

Ilten i havvandet er livsvigtig for de planter og dyr, som lever dernede, men efter en sommer som den vi har haft i år, er betingelserne hårde: 

- Kombinationen af varmt havvand og næringsstoffer giver store mængder af alger, der forbruger alt ilten, når algerne synker ned og rådner på havbunden, forklarer Harley Bundgaard Madsen til Ritzau.

For at få en bedring af situationen, kan vi kun håbe på masser af blæst i de kommende måneder.

Harley Bundgaard Madsen, kontorchef, Miljøstyrelsen

Desværre er der ikke meget vi mennesker, kan stille op mod iltsvindet. Vi kan dog håbe på et skift i vejret, lyder det fra kontorchefen. 

- For at få en bedring af situationen, kan vi kun håbe på masser af blæst i de kommende måneder, siger Harley Bundgaard Madsen.

Den inderste del af Mariagerfjord er hårdt ramt af iltsvind. Foto: Google Maps

Stort område ramt

Det er ikke kun Mariagerfjord, som er ramt af iltsvindet. Større områder i de danske farvande er ifølge en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen ramt. 

Især Limfjorden mangler ilt. Miljøstyrelsens målinger viser, at der er iltsvind i Limfjorden 10 forskellige steder.

I det sydfynske øhav og det sydlige Lillebælt er der også målt kraftigt iltsvind i juli. Det samme er tilfældet syd for Møn, hvor der er konstateret kraftigt iltsvind i Faxe Bugt og Hjelm Bugt.

Læs også Derfor er der så mange mariehøns lige nu