Ubetalte bøder for millioner

Masser af århusianske biblioteksbrugere har bøger og ubetalte bøder derhjemme.

En beregning, som Århus Kommune har lavet for metroXpress, viser, at bibliotekerne samlet har 7,8 millioner kroner til gode i ubetalte bøder og erstatninger, og det gør ondt i det samlede regnskab.

- Det svarer nogenlunde til, hvad det koster at drive et af de største lokalbiblioteker i et helt år, så det er noget, der kan mærkes. Det ville være utrolig rart at få pengene ind, men uanset hvad vi gør, synes det ikke rigtig at hjælpe, siger Rolf Hapel, der er forvaltningschef for bibliotekerne i Århus Kommune til MetroXpress.

I princippet risikerer alle lånere, der ikke betaler deres bøder, at få tvangsinddrevet gælden via inkasso.

I praksis opererer bibliotekerne dog med en bagatelgrænse på få hundrede kroner, men det vil Venstre i Århus Byråd nu have ændret.

- Gæld er gæld, uanset hvor stor den er, og den skal inddrives med alle de midler, vi har til rådighed. Hvis rykkere ikke hjælper, skal sagerne til inkasso for lånerens egen regning. Det her har kostet de ærlige borgere nok, siger biblioteksordfører Henrik Vestergaard (V), der kalder det vanvittigt at have 7,8 millioner kroner ude at svømme.