Ubehagelige besparelser venter østjyske kommuner

Samtlige østjyske kommuner bortset fra Silkeborg får problemer med at overholde budgetterne, spår forskningschef.

- Det ser dystert ud, meget dystert, værre end nogensinde før.

Så pessimistisk lyder vurderingen af flere midtjyske kommuners økonomi fra Kurt Houlberg, forskningschef ved AKF (Anvendt Kommunalforskning).

Midtjyske Medier har opfordret ham til, som landets førende ekspert på feltet, at plotte følgende kommuner ind i et aktuelt, kommunalt krisebarometer ud fra tilgængelig data:

Syddjurs, Randers, Odder, Norddjurs, Samsø, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Skanderborg, Struer, Viborg, Favrskov, Lemvig og Århus.

Og det er hans klare forventning, at alle vil opleve problemer med at overholde de kommunale budgetter, som blev vedtaget i efteråret.

En af grundene til kommunernes problemer er, at følgerne af finanskrisen først nu er begyndt at slå igennem. Bunden er altså ikke nået.

Da skattestoppet er urokkeligt, og mulighederne for alternative indtægter udtømt, betyder det, at der næppe vil være nogen af de nævnte kommuner, der kan undgå besparelser. Og mange af besparelserne vil formentlig blive ubehagelige.

- Selvfølgelig kan man altid pege på besparelser inden for administration og kultur, som er de områder, borgerne selv typisk vil pege på. Men det fylder ikke noget særligt. Det kan ikke undgås at røre kerneområderne, børn og ældre, som er langt de største områder, siger Kurt Houlberg.

<i>Kilde: Midtjyske Medier</i>