Tyrkisk far ville tvinge datter ud af landet

En 45-årig tyrker er tiltalt for forsøg på at frihedsberøve sin datter, som søgte tilflugt i krisecenter. Politiet mener at have afværget muligt æresdrab.

Vidneudsagn fra 10 personer skal i de kommende dage i en domsmandsret sammensætte et
billede af, om en 45-årig tyrkisk far er skyldig i trusler og forsøg på frihedsberøvelse af sin 19-årige datter, der sidste sommer søgte tilflugt i et krisecenter i Randers.

Ved anholdelsen mente politiet at have afværget et muligt nyt æresdrab, men sigtelsen for forsøg på manddrab blev siden ændret, og manden blev løsladt efter tre måneder i vare-tægtsarrest. Populært sagt taler man nu om forsøg på "æresvold".

Med en stor filetkniv i strømperne blev tyrkeren, der har bopæl i Brøndby Strand, anholdt på et pizzeria i Randers, da han i sommeren 2006 forsøgte at opsøge sin datter, som mod farens
vilje havde fået en kæreste og ikke ville rejse tilbage til Tyrkiet. Seks uger inden anholdelsen havde faren sammen med tre andre også forgæves været i Randers for at finde datteren.

Manden er tiltalt for at have truet en - ligeledes tyrkisk - pizzabager i Randers til at oplyse, hvor datteren opholdt sig. Den tiltalte sagde ved sit første besøg i Randers, at han havde betalt en mafia 50.000 kroner for at bringe datteren eller dem, der gemte hende, til København - død eller levende.

Da han seks uger senere indfandt sig hos pizzamanden, blev politiet adviseret, og faren blev anholdt med den store køkkenkniv gemt i ankelsokkerne.

I første omgang forklarede han, at han havde fundet kniven tilfældigt i et vejkryds, men i retten i Randers erkendte han tirsdag, at den var medbragt fra København.

I en særdeles usammenhængende tolket forklaring nægtede den 45-årige far sig skyldig i samtlige anklager.

Sagen startede ved, at mandens tidligere hustru gik til politiet i begyndelsen af august og oplyste, at den 19-årige pige var i fare. Pigen kom i 2004 til Danmark, hvor faren har opholdt sig periodevis siden 1994. Han er far til seks børn og har været gift med flere danske kvinder. I 1999 forlod han Danmark, men vendte siden tilbage og blev gift med en ny dansk kvinde i et ægteskab, som politiet betegner som proforma.

Den 45-årige far, der er tiltalt for at forsøge at tvinge datteren til Tyrkiet, forklarede, at han frygtede, at pigen var forsvundet som led i kvindehandel. Det var baggrunden for, at
han opsøgte hende i Randers. Anklagemyndigheden kræver den tiltalte udvist.
Der ventes dom i løbet af torsdag.
/ritzau/