Tusinder får nej til sundhedsuddannelse

Randers Social- og Sundhedsskole har afvist flere end 500 ansøgere trods udsigt til mangel på plejepersonale til at tage sig af ældre.

Trods udsigten til mangel på plejepersonale til at tage sig af ældre og syge danskere har 5.000 ansøgere til social- og sundhedsuddannelserne i år fået afslag på deres ansøgning. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forklaringen er primært, at der er for få praktikpladser i kommunerne og regionerne.

- Næsten dagligt får vi henvendelser fra unge, som siger, at de har hørt, at der er arbejde at få som sosu-assistent, men som vi ikke kan tage ind, fordi vi mangler praktikpladser, siger direktør Vibeke Nielsen, Randers Social- og Sundhedsskole, hvor man har afvist mere end 500 ansøgere i år.

Udviklingen strider imod regeringens målsætning om, at 95 pct. af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse - og kolliderer med forudsigelser om mangel på plejepersonale.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) kalder det høje antal afvisninger meningsløst og vil se på, om en del af de ekstra praktikpladser, som regeringen vil finansiere i både det private og offentlige, skal gå til sosu'ere.

- Det offentlige har skreget på arbejdskraft og efterspurgt unge. Nu har man chancen. Så er der ingen, der skal sidde på hænderne og afvise ansøgerne. Hvis ikke kommunerne og regionerne kan se fornuften i at rekruttere sosu'ere nu, har jeg ikke meget tillid til deres dømmekraft, siger han og påpeger samtidig, at kommunerne og regionerne har oprettet ca. 650 færre praktikpladser i år end aftalt.

Antallet af pladser på sosu-uddannelserne fastsættes af stat, regioner, kommuner og fagbevægelsen, men sosu-skolerne melder om et voksende ansøgerfelt.

- Vi må forholde os til den store søgning og se på, om der er pladser nok, siger Erik Nielsen (S), formand for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget i kommunernes forening, KL.