Tiltag virker: Sælger 20 millioner færre cigaretter

Netto, Føtex og Bilka gemte 1. august 2018 tobak væk bag disken, og det har betydet væsentligt mindre salg

Cigaretterne er gemt væk i Føtex i Skejbycentret i det nordlige Aarhus.

I 2018 blev der langet 20 millioner færre cigaretter over disken i Netto, Føtex og Bilka.

Dermed konkluderer Salling Group, der står bag de tre butikker, at tiltaget med at gemme tobak af vejen i butikkerne har virket.

- Det er virkelig overraskende og positivt. Det er skønt, at den indsats, vi har gjort, virker, siger Per Bank, der er administrerende direktør i Salling Group.

Læs også Butikker gemmer cigaretterne væk: Færre køber dem

Cigaretter og andet tobak blev først gemt af vejen i butikkerne fra 1. august 2018, og derfor forventer Salling Group endnu færre solgte cigaretter i 2019, fordi man får et helt år med skjult tobak.

Det årlige salg ligger normalt på godt 500 millioner cigaretter.

Kostet i manglende omsætning

For koncernen har det kostet et lille tocifret millionbeløb i manglende omsætning, men det er det værd, mener Per Bank.

Et af de steder, der har gemt cigaretterne bag et sort gardin, er Føtex i Skejby Centret. Her har varehuschefen tidligere givet udtryk for sin begejstring for tiltaget. 

Jeg synes, at det er en rigtig god idé, hvis vi kan være med til, at unge mennesker ikke starter med at ryge.

Lars Lind, varehuschef, i oktober 2018

- Jeg synes, at det er en rigtig god idé, hvis vi kan være med til, at unge mennesker ikke starter med at ryge, sagde varehuschefen, Lars Lind, i oktober sidste år til TV2 ØSTJYLLAND.

Han oplevede hurtigt, at tobakssalget faldt i butikken, men det er ligesom i resten af landet stadig muligt at købe cigaretterne. 

- Det er jo altså også stadig muligt at købe tobak, og vi har fortsat fuldt sortiment af cigaretter, men hvis vi kan være med til at skabe en røgfri generation i 2030, så bakker vi op omkring det, lød det fra Lars Lind.

01:13

VIDEO: Varehuschefen i Føtex i Skejby Centret bakker op om idéen med at gemme cigaretterne bag et sort gardin. Interviewet er fra 1. oktober 2018. 

Luk video

Stopper ikke salget

Og trods resultaterne har Salling Group ingen intentioner om helt at stoppe for salget af tobak i dets butikker.

Vi ønsker at sikre, at unge ikke begynder at ryge. De voksne, der ønsker at ryge, skal selvfølgelig fortsat kunne købe cigaretter hos os.

Per Bank, direktør Salling Group

- Vi vil gerne give vores kunder den allerstørste valgfrihed. Og de voksne, der har taget et bevidst valg om at ryge, er ikke dem, vi ønsker at ramme her.

- Vi ønsker at sikre, at unge ikke begynder at ryge. De voksne, der ønsker at ryge, skal selvfølgelig fortsat kunne købe cigaretter hos os, siger Per Bank.

Læs også Regionspolitikere vil fordoble prisen på cigaretter

I Skejby Centret i Aarhus talte vi sidste år med en af rygerne, der dengang ikke troede på, at tiltaget ville have nogen effekt. 

- Det er et udmærket forsøg, men de unge kigger efter de ældre og lærer på den måde at ryge. Jeg begyndte selv at ryge, fordi min far og min bror røg, fortalte Poul Erik Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

01:00

VIDEO: Poul Erik Hansen bryder sig ikke om, at tobaksvarer bliver gemt væk i mange butikker landet over. Interviewet er fra 1. oktober 2018.

Luk video

Ikke sikkert det giver færre rygere

Hos Kræftens Bekæmpelse er projektchef for tobaksforebyggelse Niels Them Kjær dog ikke overrasket over resultatet fra Salling Group.

Det at gemme tobakken væk er en af de mest effektive måde at forhindre børn og unge i at begynde at ryge.

Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelse

- Når cigaretter er udstillet i kiosker og dagligvarebutikker, så virker det ligesom reklamesøjler, og det får flere børn og unge til at ryge.

- Det at gemme tobakken væk er en af de mest effektive måde at forhindre børn og unge i at begynde at ryge, siger han.

Han er dog ikke sikker på, om det nødvendigvis betyder, at der kommer færre rygere, eller om de blot køber deres cigaretter et andet sted.

Skal gælde overalt

- Hvis vi skal have den fulde effekt af det her, så er vi nødt til at få det til at gælde i samtlige butikker og kiosker. Så vi er nødt til at få noget lovgivning på det her område, siger Niels Them Kjær.

Den bedste metode til at få færre rygere vil dog være at hæve priserne på cigaretter markant.

Læs også Netto har gemt cigaretterne: Salget er faldet med fem procent

- Vi har set det i Norge, hvor prisen er den dobbelte af, hvad den er i Danmark. Der er der stort set ikke nogen børn og unge, der ryger til dagligt, siger han.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er rygning skyld i, at tusindvis hvert år får kræft, og røgen er skyld i, at 5000 hvert år dør af kræft. Dermed er rygning skyld i hvert tredje kræftdødsfald.