Tillykke og undskyld, Sven

Sven Dalsgaards Pigen i Gudenåen genskabes

Multikunstneren Sven Dalsgaards værk Pigen i Gudenåen er blevet genskabt og opstillet på "krukkeøen" ved Randers.

I år ville Sven Dalsgaard fra Randers være blevet 100 år, og det bliver markeret flere steder i byen. Men også i Kulturkampen her på TV 2 | ØSTJYLLAND, som torsdag aften sætter fokus på multikunstneren.

Her snakker panelet blandt andet om genskabelsen og genopstillingen af Sven Dalsgaards Pigen i Gudenåen, som kunstneren lavede til Randers byjubilæum i 1952. Mange i Randers brød sig dengang ikke om den siddende pige, og kunstværket blev flere gange udsat for hærværk.

Claus Ørsted, der er gallerist og cykelsmed i Randers, har kæmpet for at få genskabt skulpturen, og han mener, at genopsætningen betyder flere ting..

- Det er jo i Sven Dalsgaards ånd en dualistisk opførelse. Det vil sige, at den har en tosidighed. Det er en "tillykke, Sven, med de 100 år," og så er det "undskyld, Sven." Undskyld, fordi vi ikke forstod spor af dig og din kunst, siger Claus Ørsted.

Genskabelsen af Pigen i Gudenåen er blandt andet sket i samarbejde med Tradium i Randers.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om Pigen i Gudenåen, og du kan se hele Kulturkampen og debatten om Sven Dalsgaard på TV 2 | ØSTJYLLAND torsdag aften klokken 18.15.