Tilbyder akupunktur i stedet for medicin

På Regionshospitalet Randers bliver patienter tilbudt akupunktur i stedet for medicin. Det er en succes.

To små stik over håndleddet og ingen opkast og kvalme. Det er resultatet for mange af de patienter på Regionshospitalet Randers, der modtager akupunktur i stedet for traditionel medicinsk behandling efter en operation i fuld bedøvelse. 65% får det mærkbart bedre med akupunktur, viser en undersøgelse.

Det kan være hårdt at vågne op med voldsom kvalme efter en operation, men en undersøgelse blandt 150 patienter på Opvågningsafsnittet på Regionshospitalet Randers viser, at 6 ud af 10 patienter kan hjælpes med akupunktur.

- For en del patienter, hvor de fleste er kvinder, er kvalme og opkastning næsten det værste ved hele forløbet og kan endda overgå smerterne fra operationssåret. Men siden vi begyndte forsøget med akupunktur, har vi set, at rigtig mange patienter får reduceret de ubehagelige bivirkninger ved bedøvelsen, fortæller sygeplejerske og akupunktør Annette Vennegaard, der sammen med en gruppe sygeplejersker har stået bag projektet.

Traditionelt behandles kvalme og opkast med medicin, hvilket ofte har bivirkninger som f. eks. sløvhed og forstoppelse. Der er også patienter, som ikke kan tåle medicinen. Som en sidegevinst er akupunkturen langt billigere end medicinen. De to nåle koster i nærheden af en enkelt krone.