Tilbagekalder farlig salat: Den kan indeholde listeria

Fødevarestyrelsen advarer mod blandet salat købt i Rema 1000-butikker landet over

Genrefoto. Foto: Thomas Lekfeldt - Scanpix

Den er flere gange blevet fundet i rullepølse og fisk - og nu er turen så kommet til salat.

Det er den farlige listeria-bakterie, der er tale om.

Læs også Tjek dit køleskab: Listeria-fund i rullepølse

Fødevarestyrelsen har mandag valgt at tilbagekalde flere partier salat, som er solgt under titlen "Sprød salat med asparges, gulerod, hindbær- og granatæble (250 g)" i landets Rema 1000-butikker.

Produktionsdatoen for salaten er fra den 17. januar 2017 til 21. januar 2017.

Hvis man har købt salat, der er produceret inden for det tidsrum, skal man ifølge Fødevarestyrelsen smide den ud eller levere det tilbage til butikken. 

Læs også To slags te kaldes tilbage: Kan give leverskader og kræft

Det er firmaet Lammefjords Grønt i Fårevejle på Sjælland, som har produceret salaten, men den er - som nævnt - blevet solgt i hele landet. 

Hvert år bliver 50 danskere i gennemsnit smittet med listeria. 

Symptomer på listeria-forgiftning 

Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
 
Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
 
Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
 
Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
 
Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen.