Thorkild Bjørnvig død

Samsø-digteren Thorkild Bjørnvig er død. Dermed har vi mistet en af vore mest betydende forfattere.

Forfatteren Thorkild Bjørnvig er død, 86 år, oplyser forlaget Gyldendal. Siden 1947, da han afsluttede sine litteraturstudier med en magisterkonferens, levede han som digter og indtog en markant position som en modernistisk lyriker med et vægtigt forfatterskab.

I slutningen af 1960erne flyttede Thorkild Bjørnvig til Samsø, hvor han levede midt i den natur, han elskede.

De mange hæderbevisninger, Thorkild Bjørnvig modtog i løbet af sin karriere som digter, forfatter, oversætter og miljøforkæmper, vidner om, at han var værdsat af sin samtid.

Han modtog stort set alle de priser, en dansk forfatter kan ønske sig - både mens han skrev fra sit indre og siden, da han kæmpede for miljøet omkring os. Han debuterede i 1947 med digtsamling "Stjærnen bag Gavlen".

Siden har hans arbejde udviklet sig i en stadig vekselvirkning mellem digtsamling, essay og den litterære og videnskabelige forskning. I udlandet, men også herhjemme, var han nok mest kendt for sin erindringsbog om venskabet med Karen Blixen "Pagten". Bogen er oversat til adskillige sprog. Ud over sin digtning var han medstifter og medredaktør af tidskriftet "Heritica" fra 1948-50.

Siden 1960 var Thorkild Bjørnvig medlem af Det Danske Akademi og blev i 1979 æresdoktor ved Lund Universitet.