Telemedicin skal tømme gangene

Region Midtjylland deltager i stort projekt

Foto: Colourbox

Skal patienterne slippe for at ligge på sygehusgangene, så kræver det, at langt færre patienter indlægges på sygehusene. Derfor investerer regionerne, der har ansvaret for driften af sygehusene, i disse år massivt i telemedicinsk behandling.

Det er baggrunden for den største fælles projekt med telemedicin i Danmark til dato.

Det omfatter 2.000 patienter og 4 hospitaler i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, 10 kommuner og en række praktiserende læger over hele landet.

Over de næste to år vil de omkring 2.000 patienter blive koblet op til sygehuset med telemedicinsk udstyr, så patienterne kan blive tilset af sundhedspersonale, mens de sidder hjemme i stuen.

Patienterne lider typisk af lungesygdommen KOL, diabetes, kroniske tarmsygdomme eller er gravide med og uden komplikationer.

Regionernes investerer 33 millioner kroner i projektet, som har et samlet budget på 66 millioner kroner. Resten betales af Fonden for Velfærdsteknologi.

Men investeringerne ventes at have betalt sig selv hjem efter fire år.

Brugen af telemedicin giver nemlig færre sengedage for kronikerne på sygehusene. Desuden kræves der mindre personale ved telemedicinsk behandling sammenlignet med behandling på sygehuset.

- Med denne kæmpe satsning viser regionerne, at vi tænker stort. For at vi kan udnytte potentialerne ved telemedicinsk hjemmeovervågning, kræver det, at vi går ud i stor skala og omtænker organiseringen i sundhedsvæsenet, siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Hun peger også på, at brugen af telemedicin kan højne kvaliteten i behandlingen, fordi de kronisk syge og de gravide selv kan overvåge deres sygdom og graviditet.

- De telemedicinske løsninger betyder dermed, at de ikke længere i samme grad er afhængige af aftaler på sygehuset, siger Ulla Astman.