Tårnhøj gearing i østjysk problembank

Aarhus Lokalbank, der holder ekstraordinær generalforsamling fredag, ligger helt i top, når det gælder belåningen af egenkapitalen.

Hvor banker i samme størrelse i snit har udlånt fire en halv gang så meget, som de har i egenkapital, har Morsø Bank og Aarhus Lokalbank udlån, der svarer til henholdsvis 12,1 og 10,4 gange egenkapitalen.

Begge banker mangler altså i høj grad mere reelt sul på kroppen, hvis de store tab, som 2009 foreløbig har bragt, fortsætter.

- Det er bestemt ikke noget godt udgangspunkt. Tabene skal jo tages på egenkapitalen, og hvis du ser på to banker med samme udlånsrisiko, men hvor den ene har en meget højere egenkapitalgearing, så er der ikke tvivl om, hvem det vil gå hårdest ud over, siger bankeksperten Bjarne Jensen til Børsen.

I Morsø Bank har udlån til områdets mange nu kriseramte landmænd medført store nedskrivninger, ligesom overtagelsen af konkurrenten Spar Mors også har tæret på reserverne.

Banken kom ud af årets tre første kvartaler med et underskud på 96,2 mio. kr., og det presser både solvens og kernekapital, som nu ligger på hhv. 8,3 pct. og 4,1 pct. Det har fået banken til at søge aktionærerne om tilladelse til en kapital-udvidelse.

- Vi arbejder på at få bemyndigelse til at lave en kapitaludvidelse, men det kommer af gode grunde ikke til at ske i år. Vi vil se på, hvornår markedet er gunstigt, men vi forventer at gennemføre kapitaludvidelsen i 2010, siger Torben Sørensen, direktør i Morsø Bank.

<i>Kilde: Dagbladet Børsen</i>