Tanja var prostitueret: Nogle har misbrug, andre har gæld

Udfordringen med at hjælpe kvinder ud af prostitution er kun blevet større. Se på den enkelte kvinde, lyder det fra debattør og tidligere prostitueret

Man kan ikke tale om prostituerede som en samlet gruppe og behandle dem derefter.

Det er vidt forskellige kvinder med vidt forskellige problemer.

quote Man skal lade være med at være så firkantet, når man tænker, hvad man skal gøre over for dem

Tanja Rahm, debattør og tidligere prostitueret

Sådan lyder det her til aften fra debattør, foredragsholder og terapeut Tanja Rahm. Og hun ved, hvad hun snakker om. I tre år af sin ungdom levede Tanja Rahm som prostitueret og var afhængig af kokain.

- Man skal lade være med at være så firkantet, når man tænker, hvad man skal gøre over for dem, fortæller hun til TV2 | ØSTJYLLAND.

Reaktionen kommer efter, at lederen af værestedet Reden i Aarhus,  Joan Hougaard, i dag udtrykker bekymring for det stigende antal prostituerede der ytrer behov for hjælp og ikke mindst udfordringen med så rent faktisk at hjælpe dem. 

Fokus på den enkelte kvinde

Tanja Rahm bruger sine erfaringer fra prostitutionsmiljøet til at hjælpe andre, som enten vil ud af det eller er kommet ud på den anden side. 

Hun mener, at et decideret exit-program - ligesom for bandemedlemmer - ikke er vejen vej for de prostituerede, da de alle har vidt forskellige udgangspunkter og problemstilinger. Nogle har stor gæld, oplever vold eller er ude i et misbrug af stoffer eller alkohol, som er kendetegnende for de kvinder der benytter sig af Reden. 

VIDEO: Socialrådmand i Aarhus, Thomas Medom, mener, at kommunen gør meget for at hjælpe prostituerede, men han vil gerne gøre mere.

Hendes erfaring er, at mange kvinder bukker under og giver op, fordi de ikke får den rette hjælp.

- Jeg tror slet ikke, man kender de komplekse problemer, man står i, når man kommer ud af prostitution.

Hvis de prostituerede skal kunne hjælpes bedre, er det derfor med at sige farvel til kassetænkning og i stedet fokusere på at opbygge tillid og skabe relationer for at få den enkelte til at åbne op.

- Det handler om at forstå, hvad er det for en baggrund, den her kvinde har, og hvad er det, kvinden gerne vil, fortæller Tanja Rahm.

Da Reden i Aarhus åbnede for 20 år siden, hjalp værestedet omkring 60 kvinder. I dag er det tal steget til 175. 

Du kan se hele interviewet med Tanja Rahm i videoen øverst i artiklen.