Tænd baglygterne: Tæt tåge skyld i flere uheld

Tyk tåge har ført til flere uheld på de østjyske veje. Husk baglyset, lyder det fra FDM

Tågen har det meste af dagen ligget som et tungt, gråhvidt tæppe over Østjylland, og det har medført flere uheld på vejene.

- Der har været tre uheld, der kan tilskrives tågen. To på motorvejen og et på motortrafikvejen. Der var primært problemer i morgen- og formiddagstimerne, siger Jeanette Løv Rasmussen, der er kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun oplyser desuden, at ingen personer kom til skade ved de tre uheld.

Læs også Tæt tåge over hele Østjylland: - Man skal virkelig køre forsigtigt

Også hos Sydøstjyllands Politi har mandagen været præget af mange trafikale problemer. Politiet oplyser på Twitter, at hele 47 køretøjer har været impliceret i 11 færdselsuheld på motorvejen. Her er 15 personer kommet til skade - to alvorligt. 

FDM: Tænd baglygterne

I tæt tåge er det, ifølge FDM, vigtigt at have lys i baglygterne.

- Det handler simpelthen om, at man skal blive set. Når sigtbarheden er lav, bliver man bedre set bagfra, når der er lys på. Det handler om trafiksikkerhed, siger Dennis Lange, der er juridisk konsulent hos FDM, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det handler om trafiksikkerhed.

Dennis Lange, juridisk konsulent, FDM

Han fortæller, at det er decideret ulovligt at køre uden lys i baglygterne, når sigtbarheden er så dårlig, som i dag. 

- Når sigtbarheden er til det, skal man have lys i baglygterne. Men når det er tæt tåge som i dag, er det ikke nødvendigvis nok. Så skal der også lys i tågelygterne, siger Dennis Lange.

Sydøstjyllands Polti har også fokus på vigtigheden af, at have lys i baglygterne. På Twitter har politikredsen hele dagen opfordret bilisterne til at tænde lygterne og køre efter forholdene. 

Bilisterne glemmer baglygterne

Ifølge Dennis Lange er det ikke ualmindeligt, at bilisterne ikke får tændt lygterne.

- Det er desværre en problemstilling vi har haft i en årerække. I 2011 kom den nye model for kørelys fra EU. Den er der mange, der ikke har vænnet sig til endnu, siger Dennis Lange.

Læs også Eksperter: Kommune burde have grebet ind over for Kaffegal

En anden årsag til problemet, er, at flere og flere biler har en automatisk lyssensor. Sådan en sensor er smart, bare ikke, når det er tåget. 

- Når det er tåget som i morges, hjælper lyssensoren ikke. Det er jo stadig lyst, og så slår sensoren ikke til. Derfor skal man altså aktivere baglyset manuelt og det glemmer folk, siger Dennis Lange.

Læs også Christina har store mén af meningitis: - Der er sket meget på et år

DMI: Tåge resten af dagen

Resten af dagen skal baglygterne også være tændt, for tågen er ikke lettet helt endnu.

- I dag og i nat vil der stadig være stedvis tåge i Østjylland, og i nat kan der komme tyk tåge igen. I morgen tidlig vil der også stadig være en del tåge eller dis, siger Martin Lindberg, der er vagtchef hos DMI.

Han fortæller dog, at et regnvejr i nat vil få tågen til at lette og gøre sigtbarheden bedre.  

00:56

VIDEO: Tågen skaber dårlig sigtbarhed på vejene. Derfor er det vigtigt, at man sørger for, at der er lys i bilens baglygter. 

Luk video