Tabte slag om bibliotekspenge

Østjysk forfatter har tabt sag om tildeling af penge i form af bibiloteksafgifter.

Lars Boes fra Århus, der gennem årtier har stået bag de kendte AJA Frimærkekataloger, får ikke flere penge ud af den danske stat i form af biblioteksafgifter.

Vestre Landsret har netop frifundet Kulturministeriet i en sag, som Lars Boes rejste. Her krævede han fuld afgift for alle de godt 27.000 AJA-kataloger, der står på de danske biblioteker til udlån.

Som loven i øjeblikket er udformet, får han kun penge for godt 11.000 eksemplarer, og det, mente han, var i strid med såvel dansk lov som EU-direktivet om udlejning. Allerede i 2004 tabte han den del, der handlede om fortolkningen af dansk lov, og nu har Vestre Landsret altså også tilføjet ham det næste nederlag.

Landsretten frifandt Kulturministeriet ved blandt andet at henvise til en afgørelse, som EU-Kommissionen kom med i 2001 i en tilsvarende sag. Her ville EU-Kommisionen ikke føre sag mod Danmark for at overtræde EU-lovgivningen.

Lars Boes er trods nederlaget en af de 45 forfattere, der får flest bibliotekspenge. I 2002, som er det seneste år, sagen handlede om, fik han således over 300.000 kroner fra staten for sine kataloger.

Efter nederlaget skal den århusianske katalogforfatter betale 110.000 kroner i sagsomkostninger til Kulturministeriet. /ritzau/