Sygeplejersker glæder sig over nattens aftale

En aftale for samtlige faggrupper under regionerne er natten til lørdag faldet på plads, og det glæder Anja Laursen, der er kredsformand for DSR i Midtjylland

01:34

Anja Laursen, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, er for aftalen, der kom på plads natten til lørdag.

- Jeg synes, det er rigtig godt. Det er dejligt, at vi er nået et fælles resultat. Det er lykkes at flytte meget på rammen, og det er fællesskabet, der har båret det, hvor alle parter har bidraget.

Sådan siger formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR) i Kreds Midtjylland, Anja Laursen, til TV2 ØSTJYLLAND om den overenskomstaftale for samtlige faggrupper under regionerne, der natten til lørdag er kommet på plads og nu skal til afstemning.

Læs også Aftale på plads for hele det regionale område

Dermed er der indgået forlig for de sidste 80.000 regionalt ansatte, efter de første omkring 40.000 natten til onsdag indgik en delaftale. 

Lønstigning på 8,1 procent over tre år

Aftalen natten til lørdag, der gælder for blandt andet sygeplejerskerne, indeholder en lønramme på 8,1 procent over tre år og en sikring af spisepausen, hvor man forbeholder sig retten at løfte sagen ved en voldgift, hvis der kommer planer om at pille ved den betalte spisepause.

Læs også Der er indgået forlig for det kommunale område

- Og så er privatlønsværnet væk, hvilket er godt, siger Anja Laursen om den del, der sikrer, at lønnen for de offentlig ansatte fremover vil følge den private lønudvikling.

- Jeg kunne da godt have en ønsket en højere ramme, men med det, vi var oppe imod, er det ok. Der er stadig lang vej til, at vi som sygeplejersker får den løn, som jeg synes vi er værd, siger Anja Laursen.

Kühnau glæder sig over aftale

Også på arbejdsgiversiden er man tilfreds med, at der nu er faldet en aftale på plads for alle faggrupper.

- Jeg meget glad for, at vi har lavet en samlet aftale, hvor vi har fået alle medarbejdergrupper på det regionale område med, siger Anders Kühnau (S), chefforhandler for Danske Regioner og desuden formand for Region Midtjylland, ifølge Ritzau. 

02:02

Anders Kühnau (S), chefforhandler for Danske Regioner, og Grete Christensen kunne natten til lørdag fortælle, at en aftale var på plads. Video: TV 2

Luk video

Med aftalen natten til lørdag er overenskomsten for de næste tre år på plads for samtlige 120.000 ansatte i regionerne.

- Det er en stor glæde, at vi står her med et resultat, som dækker alle ansatte i regionerne, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, der er topforhandler for de ansatte i regionerne, ifølge Ritzau.

Læs også Skolechef efter forlig: - Det har godt nok været et langt forløb

Under forhandlingerne og forberedelserne til den eventuelle konflikt kom det frem, at nødberedskabet på mange afdelinger på hospitalerne ikke kunne gå op på grund af, at de allerede kører med et minimum af sygeplejersker.

Læs også Sygeplejersker undtaget fra konflikt: - Det viser et hårdt presset sygehusvæsen

Den del håber Anja Laursen nu, at der i kølvandet på aftalen kan komme fokus på.

- Der ligger nogle ting, som vi nu skal have samlet op på med regioner og kommuner. Vi har gennem mange år sagt, at vi er alt for presset, så det skal vi have samlet op på, for det skal ikke have lov at fortsætte. Vi er nødt til at byde både patienter og personale ordentlige forhold, siger kredsformanden, som derfor håber, at dialogen med Anders Kühnau kan fortsætte.

Her er status på overenskomstforhandlingerne

Regionerne:
Der er ad to omgange indgået en aftale med samtlige 120.000 ansatte i regionerne.
Onsdag lavede fagforbund under LO et forlig med Danske Regioner, og natten til lørdag har forbund under FTF og Akademikernes Centralorganisation også lavet en aftale.
Lønrammen er aftalt til 8,1 procent.
Desuden har parterne fundet en løsning på en af de store knaster, den betalte spisepause.

Kommunerne:
Alle parterne på det kommunale område blev fredag ved middagstid enige om en aftale. Den indeholder en lønramme på 8,1 procent.
Den indebærer desuden en pulje på 500 millioner kroner målrettet sosu'er og sygeplejersker, som skal medvirke til at løse rekrutteringsudfordringer i kommunerne. Derudover er der afsat 85 millioner kroner til en ligelønspulje.
Desuden indeholder den en sikring af den betalte spisepause for alle grupper.
Lærernes arbejdstid har været den helt store knast, og forliget indeholder ikke en aftale om lærernes arbejdstid. I stedet er man blevet enige om, at en endelig aftale om arbejdstider for lærere og undervisere skal være på plads inden 2021. En uvildig undersøgelseskommission nedsættes.

Staten:
Forhandlerne fra det statslige område ankom til Forligsinstitutionen fredag morgen. Natten til lørdag forhandler de fortsat.
På statens område er det især sikring af den betalte spisepause, der har været den helt store knast i forhandlingerne.