Sygehuse straffes for at behandle

Sygehusene i Midtjylland skal i gang med sparerunder for at finde mere end 500 mio. kr. i år.

Direktørerne for sygehusene siger, at det vil betyde ringere patientbehandling, og forklaringen er ifølge Politiken torsdag, at de har behandlet flere patienter, end de på forhånd havde aftalt med regeringen.

- Vores personale har knoklet for at få så mange som muligt behandlet. Nu er belønningen så, at vi skal reducere vores omkostninger med omkring 40 mio. kr. Jeg håber, vi kan undgå fyringer, men jeg ved det ikke endnu, siger direktør for Sygehus Viborg Jens Anton Dalgaard til dagbladet Politiken.

Den bizarre situation, at sygehusene straffes økonomisk for at behandle ekstra mange patienter, rammer i øjeblikket også Rigshospitalet, Hvidovre, Herlev og Frederiksberg Hospital. Regionerne aftaler hvert år et fast beløb med regeringen til at behandle patienter for.

De sygehuse, der behandler ekstra mange patienter, får et ekstra beløb fra 'Løkkeposen' - indført af daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at motivere sygehusene til at yde en ekstra indsats.

<b>Sygehusene rammer loftet</b>
Problemet er, at der er et loft over, hvor meget hver enkelt region samlet kan få udbetalt. Når sygehusene i regionen rammer dette loft, kommer der ikke flere penge, selv om sygehusene fortsætter med at behandle patienter.

- Vi er nødt til at holde en høj aktivitet og behandle patienterne, for ellers har de ret til at gå videre til privathospitalerne, og så ender regningen alligevel her i regionen og i sidste ende på mit sygehus. Så derfor kigger vi nu blandt andet på udgifterne til rengøring og medicin, siger direktør for Sygehus Vest i Herning og Holstebro Henning Vestergaard til Politiken.

Sparebølgen på sygehusene får nu Dansk Folkeparti til at true med at ændre hele systemet.

- Det skal kunne betale sig for hver enkelt afdeling at give den en ekstra skalle. Nu får vi at vide, at sådan er det ikke, og derfor må regeringen komme med en tilbundsgående redegørelse om, hvordan systemet virker. Det, der ikke virker, skal korrigeres«, siger gruppeformand og finansordfører Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil ikke kommentere kritikken over for Politiken, før han har fået en redegørelse fra regionerne.

<i>Kilde: Dagbladet Politiken</i>