Svindler i forlig med politiet

Politiet i Århus sidder tilbage med 20 falske malerier, efter at en russisk kvinde snød et auktionshus.

En russisk kvinde har med et sjældent talent taget fusen på store dele af den danske kunstverden. Men nu er en årelang sag mod kvinden endt med en utraditionel handel.

Århus Politi har frafaldet sigtelserne mod hende. Til gengæld får politiet lov til at beholde 20 af kvindens forfalskede malerier, skriver Århus Stiftstidende søndag.

Aftalen sætter punktum for en sag, som politiet i Århus ved et tilfælde tog hul på for 12 år siden.

Det var auktionsfirmaet Nellemann & Thomsen i Århus, der satte politiet på sporet af falsknerinden. Inden da havde hun haft held til at sælge blandt andet ni malerier gennem det store og anerkendte auktionshus Bruun Rasmussen.

- Hun var fremragende dygtig. Ikke blot snød hun vores egne kunsteksperter, men hun snød også vores kunder. Ikke én af dem opdagede noget, siger kommunikationsdirektør Sebastian Lærke fra Bruun Rasmussen auktioner til Århus Stiftstidende.

Efter de første afsløringer tilbage i midten af 1990'erne har sagen trukket i langdrag, fordi den nu midaldrende hovedperson har gemt sig i Holland.

- Vi mener at have beviser nok til at føre en retssag om bedrageri, men vi kunne ikke få kvinden udleveret til retsforfølgelse. Derfor indgik vi for nylig en noget usædvanlig aftale med kvindens to forsvarsadvokater Vi frafalder sigtelserne mod til gengæld at få ret til at destruere de forfalskede malerier. Det var vores eneste mulighed for at slutte sagen, siger politifuldmægtig Annie Maibom fra Århus Politi.