Sundhedsvæsnet behøver 100 milliarder kroner

Danske Regioner vil have massive investeringer i både helt nye sygehuse og renovering af de nuværende. Dertil massivt indkøb af nyt udstyr.

100 milliarder kroner.

Det skal der til for at sikre syge danskere et topmoderne, velfungerende sygehusvæsen med tilbud om behandling på internationalt højeste niveau. Pengene skal gå til investeringer i en stribe helt nybyggede sygehuse, det mest avancerede apparatur og en gennemgribende renovering af de bedste af de nuværende hospitaler.

Det mener Danske Regioner, der torsdag på deres generalforsamling i Herning vil fremlægge et udspil med forslag om massive investeringer over de næste ti år for at "fremtidssikre" sygehusene.

- Det handler om investeringer i noget af det allermest væsentlige for danskerne, nemlig deres sundhed. De nuværende rammer er simpelthen ikke gode nok. Der virker nusset, der er dårligt plads til patienterne, og personalet falder nærmest over hinanden. Med investeringer i denne størrelsesorden vil vi både kunne løfte kvaliteten af behandlingen og få behandlet flere patienter, siger regionernes formand, for Danske Regioner, Bent Hansen (S), til Berlingske Tidende.

Den største del af beløbet skal ifølge regionerne gå til at bygge nye sygehuse.

På den politiske dagsorden er der allerede projekter i Århus, Odense og Aalborg. I København er der overvejelser om blandt andet at bygge et nyt sygehus til afløsning for Hillerød Hospital.

Desuden er der konkrete planer om en helt ny fløj til Rigshospitalet, som i dag slås med massive
overbelægninger på blandt andet kræft- og børneafdelinger.

Læger og sygeplejersker presser også hårdt på for at få investeret i bedre fysiske rammer for blandt andet at skabe større sammenhæng i behandlingen af patienterne.

Alene i Århus er der for eksempel årligt cirka 30.000 transporter af patienter, læger og prøver mellem de fire sygehuse i byen, hvilket både er dyrt og giver en dårlig udnyttelse af ressourcerne.

- Der skal ske noget. Bedre rammer vil give mulighed for at levere den optimale kvalitet, patienterne vil værdsætte det, og det vil også forbedre mulighederne for at rekruttere personale
og få folk til at arbejde mere, siger formanden for Lægeforeningen, Jens Winther Jensen.

/ritzau/