Studerende: Kaos på lægestudiet

Der er optaget ekstra mange lægestuderende på bl.a. Aarhus Universitet. Men der er ikke plads, mener de studerende.

Lægestuderende, der ikke kan få plads til forelæsningerne eller må tage en læsedag under praktikophold. Det er i øjeblikket forholdene på medicinstudiet.

Der er nemlig for lidt plads til de 200 ekstra studerende, der blev optaget i sommer, skriver Urban.

- Der er hverken plads til de mange nye studerende i auditorierne eller til den kliniske undervisning, siger Michael Dall, der er formand for Lægeforeningens uddannelsesudvalg.

Ifølge ham har det øgede antal optagne sat lægeuddannelserne på det absolutte bristepunkt.

Ud over det øgede antal studerende på uddannelsesstederne hober de lægestuderende sig op på landets sygehuse, hvor de er i praktik flere gange i løbet af uddannelsen - de såkaldte klinikophold.

Antallet af lægestuderende er, ifølge de lægestuderendes forening FaDL, nogle steder så højt, at de studerende bliver bedt om at tage læsedage i stedet for at følge dagligdagen på klinikken. Og det er dybt problematisk, mener uddannelsesformanden for FaDL, Dea Larsen:

- Det er grotesk, at der ikke er mere tid til, at lægestuderende lærer at kommunikere ordentligt med patienterne. Vi får ikke optimal erfaring ud af det, fordi vi ikke får et realistisk billede af, hvordan det hele fungerer i praksis, siger Dea Larsen.

<b>Skulle afhjælpe mangel på speciallæger</b>
De ekstra studiepladser blev oprettet af daværende videnskabsminister Helge Sander for at afhjælpe mangel på speciallæger. Men mens det tager mellem 12 og 20 år, før de ekstra 200 nye studerende kan kalde sig speciallæge, så er pladsen på lægeuddannelserne her og nu blevet mere trang.Og der er er ingen udsigt til, at problemet løser sig af sig selv.

- Det er klart, at hvis klinikkerne er pressede allerede nu, så vil der opstå et endnu større problem på de årgange med flere studerende, siger formand Michael Dall.

Studieleder for lægeuddannelsen på Aarhus Universitet Anne Mette Mørcke kan dog ikke genkende FaDL's beskrivelse af læsedage som konsekvens af for mange lægestuderende på klinikkerne:

- Det har jeg ikke hørt noget om. Der er ikke nogen studerende, der har tilbagemeldt noget om den problemstilling. Men det er da klart, at hvis den slags foregår, så skal der tages kontakt til de kliniksteder med det samme, siger Anne Mette Mørcke til Urban.

<i>Kilde: Urban</i>