Studerende får pris for hjertekanyle

Som nogle af de første i verden har to århusianske studerende udviklet en såkaldt hjertekanyle, som nu har givet dem en pris.

Andreas Høst og Simon Gadgaard fra Ingeniørhøjskolen i Århus fik karakteren 12 for deres afgangsprojekt. Oven i den fornemme karakter kommer nu yderlige hæder i form af prisen på 25.000 kroner, der er uddelt af Århus-virksomheden Dansk Ingeniør Service,

De to studerende har udviklet en hjertekanylen, der består af et 20 centimeter langt plastikrør med en tragtformet metalstuds for enden. Kanylen kan som en af de første i verden pumpe blodet ind i patientens blodårer med nedsat hastighed, efter at blodet har været gennem den hjerte-lunge-maskine, som pumper blodet uden om hjertet ved en hjerteoperation.

Dermed mindskes risikoen for utilsigtede blodpropper i hjernen i forbindelse med operationen.

- Hjertekirurger verden over er blevet rigtig gode til at udføre hjerteoperationer, men der kan stadig opstå væsentlige komplikationer, som i sidste ende kan føre til blodpropper i hjernen. Vores hjertekanyle kan formentlig mindske risikoen for blodpropper markant, siger Andreas Høst.