Straffesager skal være gratis

17-årig dreng fra Århus betalte bøde af frygt for endnu større økonomisk lussing. Krim kræver fri proces i straffesager

Landsforeningen Krim kræver samme mulighed for fri proces i straffesager, som det kendes fra civile sager, hvor det er muligt at få betalt sagens omkostninger. Det skriver metroXpress mandag.

Det sker på baggrund af en sag fra Århus, hvor en 17-årig dreng har betalt en bøde for at kaste med fyrværkeri på Århus Stadion, selv om han tilsyneladende slet ikke har gjort det.

Ifølge advokat Claus Bonnez, der er formand for den kriminalpolitiske forening, valgte drengen at betale bøden, fordi hans forældre havde advaret ham mod risikoen for en stor økonomisk ekstraregning, hvis han tabte en straffesag ved Retten i Århus.

- Det er problematisk, at vi har et system, hvor folk med få penge accepterer en bødestraf, blot fordi de frygter omkostningerne ved at føre en sag ved retten, siger Claus Bonnez.

Han blev selv opmærksom på sagen, da han som advokat for den 17-åriges kammerat, der var tiltalt i samme sag, havde indkaldt drengen som vidne. Den tiltalte blev frifundet, og i retten kom det frem, at ingen rigtigt kunne huske at have set de to drenge kaste med fyrværkeri.

- Men den 17-åriges forældre havde for længst rådet ham til at acceptere bøden alene på grund af frygten for en dyr retssag og udgifterne til en advokat, og det er naturligvis helt uholdbart, siger Claus Bonnez.

Den konservative retsordfører, Tom Behnke, erklærer sig parat til at se på forslaget.

- Principielt kan der være noget om, at der bør gælde samme spilleregler for fri proces i straffesager som i civile retssager, siger Tom Behnke.

Samtidig understreger han, at det aldrig må blive gratis at begå kriminalitet, og i forvejen er der praksis for at eftergive samfundets gæld til personer, hvor det er udsigtsløst at kræve pengene ind, påpeger Tom Behnke.