Stor tolerancefest i Århus

Gigantisk glædesfest for multietnisk forståelse trommer eliten af dansk kultur sammen i Århus.

Tolerance, respekt og dialog. Så kort kan det siges, men når der på befrielsesdagen 5. maj blæses til stor glædesfest på Bispetorv i Århus, vil det med garanti blive sagt med en hel masse flere ord.

12 forfattere, kendte folk fra det danske musikliv, erhvervsliv, offentlige institutioner og adskillige foreninger er gået sammen om en gigantisk folkefest, der i røgen fra Muhammed-krisen skal skabe forståelse og dialog på tværs af etniske forskelle i Danmark.

Stig Dalager fra gruppen "12 forfattere" henvendte sig på et tidspunkt til Paseofilm i Århus for at høre, om virksomheden ville være med til at arrangere en festdag.

Tanken var at skabe en mulighed for symbolsk at markere og samle alle de kræfter, der arbejder på tværetnisk dialog i det danske samfund. Idéen tændte Jens Folmer Jepsen, der begyndte at søge samarbejdspartnere.

Resultatet bliver et festfyrværkeri af kendisser - fra bl.a. Kim Larsen, Palle Mikkelborg, Poul Krebs, Søs Egelind og Ali Kazim til Benny Andersen og Klaus Rifbjerg. Alle kunstnere arbejder gratis for den gode sag.

Der er dog alligevel et budget på cirka 300.000 kr. til dækning af scene, kunstnernes transport m.m. De penge er kommet ind via sponsorer som Grundfos og Ceres. Og hvorfor så netop i Århus?

- Århus var ved at udvikle sig enormt trist på hele det kulturelle område, derfor syntes jeg fra starten, at festen for Århus' skyld skulle placeres her, siger Jens Folmer Jepsen til Ritzau.

Han har en forventning om, at flere end 20.000 mennesker vil strømme til Bispetorv midt i Århus for at give deres støtte til tolerancen. /ritzau/