Stamceller optager ikke jyder

Kun tre østjyske forældrepar har fået opsamlet navlestrengsblod fra deres nyfødte - mens mange københavnere har fået det. Der er en klar kulturforskel, lyder det fra stamcellebanken.

Jyderne er længere tid om at tage nye ting til sig end københavnere. Det må man erkende i den nyetablere stamcellebank CopyGene.

I en måned har stamcellebanken tilbudt mod betaling at opsamle og opbevare navlestrengsblod fra nyfødte på alle landets fødeafdelinger. Selv om Skejby Sygehus har en af landets største fødeafdelinger, så har kun forsvindende få fødende fået taget stamceller fra barnet.

- Vi må tage det som udtryk for, at tingene går lidt hurtigere i København, og at fødende snakker mere sammen om stamceller, end de gør i Jylland, siger stifter og daglig leder af stamcellebanken CopyGene Claus Riskjær Petersen til TV 2 / ØSTJYLLLAND.

Indtil nu har stamcellebanken opsamlet blod fra 38 fødsler i landet, og kun tre på Skejby Sygehus. Ifølge statistikken var de 80 procent af fødslerne i hovedstadsområdet.

CopyGene er landets eneste stamcellebank, og man kan kun finde oplysninger om banken på internettet. Claus Riskjær Petersen mener, at kommende mødre i København måske bruger mere tid på nettet end deres medsøstre i Jylland.

CopyGene har siden 1. februar fået 180 bestillinger svarende til 1200 på årsplan - det vil sige omkring to procent af alle fødsler. Stamcellebanken har aftaler med alle sygehuse og kan rykke ud til fødsler med en times varsel. Forældrene på Skejby skal selv medbringe personale til at opsamle navlestrengsblodet, for sygehuspersonalet skal ikke have noget at gøre med prøverne.

Overlæge Kristjar Skajaa siger til TV 2 / ØSTJYLLAND, at man afventer den politiske beslutning i amtet, før man vil indvolvere sig i stamcelle-prøverne.

Stamcellerne bliver af forskere betegnet som en slags livsforsikring for børnene. Stamcellerne kan bruges som "reparationsmateriale" for mennesker, hvis de bliver ramt af livstruende sygdomme, og allerede i dag bruger man stamcellerne til omkring 40 sygdomme, herunder kræft.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

b14e5dad-b348-4b49-98bc-975d205c3617

Forskere har på rekordtid gjort banebrydende blodprop-opdagelse