Spørgsmål og svar om valget: Må jeg tage min hund med ind?

Har du glemt dit valgkort? Vil du gerne undgå kø? Må du tage din hund med ind. Her finder du svarerne på nogle spørgsmål til valget i dag.

01:02

Du må gerne tage dit barn med ind i stemmeboksen, hvis det ikke kan læse. Se mere fra åbningen af valgstedet Pavillonen i Grenaa i videoen her.

Hvilket valg er det nu, vi skal stemme til i dag?

Det er der flere, der er i tvivl om, lyder det fra Lars Møller, der er valgstyrerformand i Norddjurs Kommune.

Det oplevede han i går, da han var på gaden for at føre kampagne for Socialdemokratiet, som han er medlem af.

Og til de, der endnu ikke har styr på det. Det er Europaparlamentsvalget, vi skal stemme til i dag.

Der skal vælges 14 politikere, som skal repræsentere Danmark i Europaparlamentet i de kommende fem år.

Læs også Spejdere er ved at planlægge valgets afslutning: Der er penge at tjene

Mindst og mest kø ved stemmeboksen

I kulturhuset Pavillonen, som er Norddjurs Kommunes største stemmested, er der 7737 stemmeberettigede, og for at man ikke skal bruge for meget af sin søndag på at stå i kø, vil mange nok gerne vide, hvornår der er mest og mindst kø ved stemmeboksene.

Der mødte mange op kl. 9, da stemmeboksene åbnede i Pavillonen i Grenaa.

- En klassisk valgdag kommer der et ryk sidst på dagen, men vi får ikke det helt klassiske billede, da det er en fridag i dag, siger Lars Møller (S).

Han forventer, at der vil være mindst trafik omkring frokosttid og mest op af formiddagen og ud på eftermiddagen. Men han synes, det er svært at sige, da det ikke er ofte, at der er valg på en søndag.  

Læs også Brevstemmer i tusindvis: Rekordmange har sat krydset allerede

Han forventer dog, der vil være færre, der stemmer i dag end der kunne være, da mange allerede har brevstemt, og så tror han også, at nogle vil fravælge EP-valget, fordi der også er Folketingsvalg snart:

- Det, at vi skal til valg to forskellige dage i stedet for den samme dag, tror jeg vil gøre, at nogle vil fravælge det her valg. Hvis de har tendens til at fravælge et valg, så vil jeg tro, at det vil blive det her, siger Lars Møller.

00:19

Videoen her er fra DOKK1 i Aarhus, hvor der tidligere på ugen var op til to timers kø for at brevstemme.

Luk video

Barn og hund med i boksen

Andre spørgsmål, som han oplever, at folk har i forbindelse med valget, er:

Må man tage sin hund eller mit barn med ind i stemmeboksen?

- Vi holder selvfølgelig styr på, at der ikke sker noget, som ikke må foregå. Men tager folk et barn eller en hund med ind, så ser vi gennem fingrene med det.

Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt mit valgkort?

- Hvis man kommer af sted uden, skal man ikke give op, så finder vi ud af det, hvis de har sygesikringsbevis med. Vi strækker os langt for at få folk til at stemme, så kom under alle omstændigheder.

Man kan stemme til EP-valget i dag fra kl. 9 til kl. 20.

Sådan sætter du dit kryds rigtigt?

Krydset skal sættes i afkrydsningsrubrikken ud for den kandidat eller det parti, du vil stemme på. Du skal kun sætte ét kryds på stemmesedlen.

 

Hvis du sætter et andet tegn på stemmesedlen end et kryds, f.eks. en cirkel om et partibogstav eller en kandidat, er stemmesedlen ugyldig og vil ikke blive talt med i valgresultatet. 

 

Du må ikke tegne på stemmesedlen, for så risikerer du, at din stemme er ugyldig og ikke tæller med.

 

Og husk: Ingen billeder af den afkrydsede stemmeseddel fra stemmeboksen. Det skyldes, at vi har stemmehemmelighed i Danmark.

 

Hvis du ikke ønsker at stemme på nogen af de kandidater eller partier, der står på stemmesedlen, kan du stemme blankt, det vil sige lade være med at sætte et kryds på stemmesedlen og lægge den i stemmekassen uden at udfylde den. Stemmesedlen er ugyldig, men din stemme bliver talt med i det samlede antal af afgivne stemmer og dermed i, hvor stor valgdeltagelsen bliver.

 

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet