Somaliere skal i job

Århus og Silkeborg med i initiativ, der skal hjælpe somaliere ud på arbejdsmarkedet.

Alarmerende lave beskæftigelsestal blandt somaliere får nu Integrationsministeriet til i et samarbejde med somalierne selv og 10 af landets største kommuner at lave en målrettet indsats for at få flere somaliere i arbejde.

Baggrunden er, at blot hver 10. somaliske kvinde og to ud af 10 somaliske mænd har arbejde. Samtidig har blot hver fjerde unge somalier påbegyndt en uddannelse seks år efter afsluttet folkeskole, ligesom somaliernes kendskab til normer og regler på arbejdsmarkedet er sparsomme.

Integrationsminister Bertel Haarder (V) peger på, at det danske samfund generelt er for dårlig til at udnytte udlændinges medbragte færdigheder.

- Der er brug for at lempe nogle uddannelseskrav og give udlændinge mulighed for at vise, hvad de duer til i praksis i stedet for ved indgangen at præsentere dem for et krav i form af uddannelsespapirer. Jeg så gerne et mesterlæresystem, hvor man kommer ud på et plejehjem eller i en børnehave. Siger lederen dér god for én, får man en plads, siger Bertel Haarder.

Derfor er en af tankerne, at sagsbehandlerne skal på hjemmebesøg hos somalierne. Samtidig skal sættes fokus på de succesfulde projekter og rollemodeller, fortæller rådmand Flemming Knudsen (S) fra Århus, hvor der bor 3100 somaliere.

- Vi skal se fremad og ikke fokusere på manglerne, men på hvad kommune, arbejdsgivere, faglige organisationer og kolleger kan gøre. Vigtigst er at opkvalificere somalierne, da mange har ringe skolekundskaber, siger Flemming Knudsen, der den 22. februar mødes med de øvrige byer bag initiativet - København, Odense, Aalborg, Esbjerg, Kolding, Gladsaxe, Herning, Silkeborg og Fredericia.

Talsmand for Det Somaliske Netværk i Danmark, Mohammed Gelle, støtter Flemming Knudsens tilgangsvinkel.

- Der er stor velvilje fra somaliernes side, og sammen med kommunerne håber vi at kunne ændre holdningerne hos arbejdsgiverne, bryde de gensidige fordomme og lære somaliere noget om den danske arbejdskultur, siger Mohammed Gelle om indsatsen, hvor somaliske foreninger skal informere om det danske arbejdsmarked, jobmuligheder, kommunale initiativer og lovgivning.

politibil

Politiet har fundet gerningsmand ved røveri i Kvickly

96f50bfe-ee7a-4c4d-a549-2f3b20c5c7f8

Antal indlagte falder, men stor genåbning vil være "leg med ilden", advarer overlæge

IMG_9036

play Kæmpe sten i Gudenåen skaber debat: - Det er jo fuldstændig galimatias

Vaccine dosis.

Bopæl har betydning for vaccinetid: Region vil nu genoverveje kriterier

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

Jakob Ellemann-Jensen

Ellemann vil åbne til maj efter vaccination af alle over 50 år