Sneen kommer dryssende

Sne er på vej, men minusgraderne holder igen

Foto: Hilde Borgersen (privatfoto)

De første hvide sne dryssede allerede torsdag over Østjylland, og der kommer mere frem mod jul.

Det tegner således til at blive en kold og nedbørsrig julemåned, som østjyderne tager hul på lørdag. Sådan lyder forudsigelsen fra Danmarks Metrologiske Institut (DMI).

Sneen vil i løbet af måneden drysse ned over det danske land, men ligesom det var tilfældet i dag, torsdag, bliver minusgraderne ikke konstante nok til, at sneen bliver liggende over hele landet.

- Vi kan få et par centimeter sne mange steder, men det bliver ikke liggende alle steder, oplyser vagtchef fra DMI, Klaus Larsen, i en pressemeddelelse.

- Temperaturen vil ligge mellem en grads frost og fire varmegrader, så noget af sneen smelter. Vi kan ikke trække juleindkøbene hjem på kælke, men må nok indstille os på sjap. Men nogle steder vil sneen have gode forhold. Nordjyderne kan som de første i landet se frem til at skulle have sneskovlen i brug.

- Tirsdag får vi nye fronter op over landet, og det giver nye regionale forskelle i vejret. I de sydlige egne kommer der plusgrader og regn.

- I de nordlige egne kan kulden måske holde stand, og så falder nedbøren som sne. Nogle prognoser antyder, at det kunne gå hen og blive nok til den første snemand, siger Klaus Larsen.

Omkring frysepunktet

Gennemsnitstemperaturen i december vil ifølge DMI balancere lige omkring frysepunktet.

Kulden skyldes, at et lavtryk har placeret sig sydøst og øst for Danmark og trækker luft ned over os fra nord og nordøst. I vintermånederne er det ensbetydende med kulde. Det skyldes, at luftmassen, der sendes ned over os, er dannet over det kolde kontinent øst for Finland.

Den koldeste danske december faldt i 1981. Her var den gennemsnitlige temperatur minus fire grader, hvilket var 5,6 grader under klimanormalen.