Snebudgettet brugt i Århus

Vinteren er dyr. Århus Kommune har allerede brugt årets budget til snerydning. Udgifterne hentes nu direkte i kommunekassen.

Udgifterne til snerydning ruller som en snebold i disse dage og rammer kommunerne som en iskold vasker i ansigtet. Allerede nu - inden den varslede snestorm i dag - har flere store kommuner sprængt budgetterne til snerydning. Det viser en rundringning, som metroXpress har foretaget.

I Aalborg havde sneplovene allerede fortæret kommunes 20 millioner kroner store snerydningsbudget for 2010 den 20. januar i år.

- Pengene skulle have holdt frem til 31. december 2010, men vi rydder fortsat, og vi forventer ikke at blive arbejdsløse foreløbig, siger Jesper Sejersen, teamkoordinator i Trafik og Veje i Aalborg Kommune.

Samme melding lyder fra Bornholms Kommune, som ligger begravet under knap en halv meter sne. Her vil det sprængte snebudget betyde, at der bliver færre penge til at lappe huller i vejene eller anlægsprojekter, siger Torben Rønne-Larsen (DF), næstformand i Teknik- og Miljøudvalget på Bornholm.

Også Århus Kommune har brugt snebudgettet og trækker nu på kommunekassen.

- Snerydningen dækkes af kommunekassen, men det ekstra slid på vejene på grund af rydningen betyder, at der vil være anlægsopgaver, som vi ikke har penge til, for eksempel et sving, der skulle have været rettet ud, siger Frede Markussen, fuldmægtig i ledelsessekretariatet i Teknik- og Miljøforvaltningen i Århus Kommune, til metroXpress.

Vejdirektoratet har ansvaret for at rydde statens veje, hovedsageligt motorvejene. Staten har ansvaret for cirka fem procent af det samlede vejnet i Danmark. Snerydningen er udliciteret til private firmaer.

Kommunerne har ansvaret for at rydde indfaldsveje, trafikveje, boligveje og cykelstier og ikke-private fortove. Snerydningen foretages både af kommunerne selv og af private firmaer.

<i>Kilde: metroXpress</i>