Snavs og fedt er rene brandfælder

Det er en god ide at rengøre emhætten en ekstra gang, hvis du vil sikre dig mod brand. Det råd kommer fra århusiansk brandsikringsinstitut.

Sving støvsugeren og vrid karkluden, hvis du vil undgå brand. Sådan lyder rådene fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut i Århus. Det fortæller P4 Østjylland.

Snavs og fedt kan nemlig være en potentiel brandfare i din bolig.

- Det kan være alle steder, hvor man har nogle bevægelige dele. For eksempel emhætten, som det vil være en god ide at rengøre, for hvis der opstår en brand på komfuret, så vil det være en utrolig farlig måde at få branden spredt til resten af huset, siger Bjarne Olesen, der er brandundersøger ved Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut i Århus.

Det er fedtet i emhætten, der er problemet, når der opstår ild i en gryde. Varmen fra ilden stiger op til emhætten og netop fedt, der får varme, brænder af sig selv.

- Fedt brænder fint. Det er ligesom stearinlys. Når det bliver varmet op, så afgiver det brandbare dampe, og det er de dampe, som brænder, siger Bjarne Olesen.

Det er dog ikke kun i emhætten, at snavset sætter sig. Støv i røgalarmen kan gøre det sværere for røgen at nå ind, og det forsinker alarmens virkning.

Så det er med at smøge ærmerne op og pudse boligen af. Et bud er at begynde med emhætten.

- Man kan ikke gøre den helt ren, men man kan rense filteret i den, og når man skifter batteri i sin røgalarm, så kan man lige støvsuge den, siger Bjarne Olesen.

Brandvæsenet måtte i 2009 rykke ud til 763 boligbrande i Østjylland.