Snart er det lovligt: Østjysk efterspørgsel på peberspray

Snart er det lovligt at købe peberspray, og forhandlerne oplever allerede interesse

Fra 1. januar kan man købe peberspray i udvalgte butikker med tilladelse til at sælge våben. Foto: Claus Fisker - Ritzau Scanpix

Fra den 1. januar 2019 er det tilladt for almindelige borgere over 18 år at købe og være i besiddelse af en peberspray. Det besluttede regeringspartierne og Dansk Folkeparti i midten af december. 

Der er generelt rigtig mange, der kommer ind i butikken og spørger til det.

Nicolaj Stenskrog, Jagt og Fiskerimagasinet, Aarhus 

Men selvom der stadig er et par dage til, at den nye lovgivning træder i kraft, mærker de allerede interessen i nogle af østjyske jagtbutikker, der har mulighed for at forhandle de små spraydåser. 

- Vi har flere skrevet ned, som gerne vil have en sms, når vi engang får dem, siger Nicolaj Stenskrog fra Jagt og Fiskerimagasinet i Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller, at der er meget interesse for peberspray. 

- Der er generelt rigtig mange, der kommer ind i butikken og spørger til det.

Også efterspørgsel i Randers

Samme oplevelse har de i Randers Jagt & Fiskeri. 

- Vi er blevet kontaktet af flere kunder, som spørger, om vi har det på lager allerede, fortæller butikkens ejer, Jesper Søby, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det var lige, da det kom frem, at de henvendte sig, men det kommer nok igen nu her, siger han. 

Indtil nu har det været ulovligt at være i besiddelse af en peberspray i Danmark. Snart bliver det lovligt, ligesom det blandt andet er i Tyskland.  Foto: Colourbox

Ingen forespørgsler i Auning

Den tredje butik, som TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med, har ikke haft nogen konkrete forespørgsler på peberspray. 

- Der bliver generelt snakket meget om det, men jeg har ikke haft nogen endnu, der har spurgt: ”Kan jeg købe en peberspray her?” Der er selvfølgelig en snak om, at det nu bliver frigjort, siger Per Thomsen, der ejer Djurslands Jagt Center i Auning. 

Læs også Regeringen vil tillade peberspray i eget hjem

I de to jagtbutikker i Aarhus og Randers regner de med at skulle sælge peberspray efter nytår. I første omgang kommer der dog ikke peberspray på hylderne i Djursland Jagt Center.

- Hvis forespørgslen fra kunderne bliver stor nok, er det da noget, vi skal kigge på, siger Per Thomsen.

Det er kun våbenhandlere med tilladelse til at sælge våben, som får lov til at sælge peberspray. Butikkerne skal dog først søge om tilladelse til at forhandle spray-dåserne, så hos både Jagt og Fiskerimagasinet i Aarhus og Randers Jagt & Fiskeri regner de med, at der går lidt tid, før der bliver langet peberspray over diskene.

01:00

VIDEO: Regeringen stillede lovforslaget tilbage i januar 2018. Her argumenter Venstres Britt Bager for, hvorfor peberspray er en god ide. 

Luk video

Politiforbundet frygter nye regler

Når almindelige danskere får lov at have peberspray i hjemmet, risikerer de ifølge Politiforbundet selv at blive ofre for vold.

Forbundsformand Claus Oxfeldt peger blandt andet på, at en peberspray er et våben, som kræver uddannelse og træning at benytte.

- Det er ikke bare lige at ramme en gerningsmand, som ikke typisk står stille. At ramme ham i øjnene, det kræver noget træning. Det kræver også, at man ved, hvad man skal gøre, når og hvis man har ramt pågældende, siger Claus Oxfeldt ifølge Ritzau. 

Læs også Her har der været indbrud i juledagene

Politifolk får tre timers uddannelse i brug af peberspray. Men de nye våbenregler stiller ingen krav til uddannelse af private. Det kan ifølge Oxfeldt ende galt.

For hvis en borger vælger at angribe for eksempel en indbrudstyv med en peberspray, så kan tyvens reaktion være uforudsigelig. Og farlig.

- Så kan der være en risiko for, at den reaktion, som ellers ikke ville blive voldsom, bliver voldsom, fordi gerningsmanden føler det som et angreb mod sig selv, siger Claus Oxfeldt til Ritzau. 

Forslaget blev tidligere i december vedtaget med stemmer fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti. Folketingets øvrige partier stemte imod.

Fakta om peberspray 

  • Peberspray, også kaldet OC (Oleoresin Capsicum), er beslægtet med tåregas – men er langt stærkere.

 

  • Indholdet består af cayennepeber eller chili, som er blandet i opløsningsmiddel. Det fyldes i en spraydåse, som indeholder drivmiddel, der hjælper dåsens indhold ud i en tynd stråle.

 

  • Peberspray kan ramme på op til mellem seks og syv meters afstand.

 

  • En dåse peberspray indeholder omkring to millioner Scoville Heat-units, der er en enhed til at måle frugter og grøntsagers styrke.

 

  • Dermed svarer pebersprayens styrke omtrent til styrken for verdens stærkeste chili. En stærk, thailandsk ret måler typisk mellem 50 til 200 på Scoville-skalaen.

 

  • Bliver man ramt af peberspray i ansigtet, medfører det akutte smerter i øjne og på huden, tåreflåd og flåd fra næsen, vanskeligheder med vejrtrækning, hoste, generelt ubehag i kroppen samt ufrivillig blinken eller lukning af øjnene.

 

  • Vand reducerer virkningen hurtigere.

 

  • Når en person rammes af sprayen, er vedkommende i de fleste tilfælde ude af stand til at orientere sig og tvinges derfor til at opgive et eventuelt angreb eller udvise fysisk modstand.

 

  • Blindheden varer i omkring en halv time. Det generelle ubehag forsvinder typisk helt efter to timer, og sprayen giver ikke varige skader.

 

  • Politiet har siden 1. januar 2008 haft peberspray som en fast del af deres udrustning.

 

Kilde: Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab, Legaldesk.dkguinnessworldrecords.com.