Smag fortidens fødevarer
I Randers Regnskov vil det i fremtiden blive muligt at komme på en tidsrejse uden slanger, søkøer og tropisk fugtighed.
I samarbejde med Vækstforum Midtjylland, Randers Kommune og forskellige fonde skal regnskovens aktiviteter udvides til at omfatte et nationalhistorisk oplevelsesrum på 17.500 m2, kaldet 'Planet Randers'.
- Man skal f.eks. kunne opleve gamle danske kvægracer og glemte kornsorter, og vi er allerede i dialog med flere fødevareproducenter, som har vist interesse for at slå sig ned her og arbejde med fortidens råvarer, siger kurator i Randers Regnskov Ole Sommer Bach til Landbrug & Fødevarers ugemagasin Foodculture.
En af kongstankerne bag projektet er at styrke kendskabet til fortidens arter og sorter og give de besøgende mulighed for at smage, hvordan brød og ost smagte i gamle dage ved at samle dyrkning og forædling på et sted.
- Man har f.eks. fundet et flere hundrede år gammelt korn, svejde rug, og fået det til at spire. På den måde kan vi komme til at spise brød som det smagte i gamle dage, siger Ole Sommer Bach.
Tidshorisonten for den officielle åbning af 'Planet Randers' ligger ikke fast, men håbet er, at der inden for et par år er etableret en fødevareportal, så kendskabet til fortidens fødevarer kan begynde sin udbredelse.
Kilde: Landbrug & Fødevarers ugemagasin Foodculture