Små grønthandlere styrer mod fallit

Først en hård vinter, så svigtende handlende og betænkelige banker. De århusianske grønthandlere har med nød og næppe klaret krisen.

Der har ikke været meget kong gulerod over Kim Møller i år. Den lille grønthandler med navnet Kong Gulerod på M.P. Bruun Gade i Århus har oplevet et halvår, hvor først kunderne blev væk i vintervejret. Ingen kunder ingen penge, og banken ville ikke hjælpe.

- Det har været forfærdeligt og supertræls ikke at kunne betale leverandørerne til tiden. Vi har måttet bede om at trække den, og det er ikke sjovt, siger Kim Møller til P4 Østjylland.

Også ejeren af Frugt- og Grøntplantagen Mathias Holm Jonasson har haft problemer. Han har måttet fyre syv medarbejdere og lukke én af tre butikker.

- Bare én hård vinter til, så er vi der ikke til næste år, det er helt sikkert. Det er noget skrøbeligt noget og kræver kunder igennem hele tiden. Når det drejer sig om letfordærvelige varer, skal der være flow i det, siger Mathias Holm Jonasson.

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen har fulgt forbrugermønstre og ser en klar tendens.

- Specialbutikker som frugt og grønt har slået på at levere en høj kvalitet men også til en høj pris. Så de har fået problemer. Det gik godt under opsvinget, men på vej ned ser vi som forbrugere anderledes på tingene, når vi køber ind. Og det rammer specialbutikkerne, siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen til P4 Østjylland.