Skræmte rygere søger hjælp

Januar er traditionen tro højtid for at kvitte cigaretterne. Århusiansk kursus i rygestop har oprettet fem hold.

Antallet af danskere, der siger hej til det nye år og farvel til smøgerne, er overvældende stort, skriver Urban.

Sådan lyder meldingen fra den 'StopLinie', som Sundhedsstyrelsen og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har oprettet for at hjælpe rygere med at kvitte tobakken.

Ifølge lederen af den ti år gamle telefonrådgivning, Lene Krusaa, var antallet af henvendelser rekordhøjt i weekenden - og alt tyder på, at interessen fortsætter.

- Telefonerne kimer konstant. Lørdag og søndag havde vi 562 henvendelser. Det er otte gange flere end normalt og et usædvanligt stort antal, selv for årsskiftet som traditionen tro er højsæson for rygestop, siger Lene Krusaa.

I Århus er interessen for et kommunalt kursus i rygestop ifølge sundhedsvejleder Marianne Viskum stor. Hun har siden fredag modtaget en tredjedel af de tilmeldinger, som ligger til bunds for 2 af de i alt 5 januar-hold, kommunen har oprettet.

- Selvom kurserne er fyldte, så er de ikke lukkede. For vi vil hellere klemme en ekstra deltager ind end afvise en ryger, som har truffet en stor og vigtig beslutning om at blive røgfri, forklarer Marianne Viskum.

Hos Kræftens Bekæmpelse er projektchef Niels Them Kjær ikke i tvivl om, at det er Sundhedsstyrelsens massive og kontroversielle kampagne 'Hver eneste cigaret skader dig', der har fået ekstra mange danskere til at søge professionel og gratis hjælp i nytårets klassiske kamp mod nikotin.

- Det er bestemt ikke hver dag, der er gode nyheder på mit område. Men den her er en af dem. Kampagnen har kørt på et taktisk godt tidspunkt. Kedlerne er blevet varmet op til nytåret, som er højsæson for rygestop. Nu kører de på fuld tryk. Og det er glædeligt. For det er aldrig for sent at stoppe med at ryge, siger Niels Them Kjær til Urban.

<i>Kilde: Urban</i>