Skoleintra er fortid: Nu går ny platform i luften
De fleste folkeskoler går mandag over til den nye kommunikationsplatform Aula, der afløser ForældreIntra.
Når klokken mandag ringer ind efter efterårsferien, har de fleste af landets folkeskoler fået et helt nyt ansigt udadtil.
Efter mere end fire års tilløb og flere runder af udsættelser går den nye kommunikationsplatform Aula i luften.
Det sker, når Aula fra mandag den 21. oktober afløser SkoleIntra, der blandt andet er den digitale paraply for ElevIntra og ForældreIntra.
Aula er kommunernes hidtil største it-projekt.
- Kommunikation bliver lettere og mere overskuelig
Og ifølge projektleder Jakob Volmer i Kombit, der er kommunernes selskab til indkøb af it-løsninger, kan forældre og børn godt glæde sig.
- Først og fremmest er Aula en forenkling af det, de er vant til. Der er ryddet op og skåret ind til benet for at understøtte den gode kommunikation mellem skolerne og børnene og deres forældre, siger han.
Hvor kommer forældrene især til at mærke en forskel?
- Kommunikationen med skolen bliver lettere tilgængelig og mere overskuelig. Og så er det en løsning, der er helt fremme i bussen i forhold til sikkerhed og dataetik.
I første omgang omfatter Aula kun folkeskolerne, men fra næste år bliver det også muligt for de kommunale dagtilbud at kommunikere med forældrene via Aula.
- Det giver fra et forældreperspektiv den fordel, at man kan stå med ét sted, hvor al kommunikationen omkring ens børn er samlet, siger Jakob Volmer.
Flere forældre er ikke begejstrede
Frem mod premieredatoen mandag har Aula været i brug på 24 testskoler i 12 kommuner.
På en af skolerne, Vester Hassing Skole i Aalborg Kommune, har tilbagemeldingerne fra personalet generelt været gode.
Men flere af forældrene har ifølge Niels Holger Thrane Skovmand, der er forældrerepræsentant i skolebestyrelsen, ikke delt begejstringen.
- Det er selvfølgelig work in progress, og der er mange af de fejl, vi har oplevet, der er blevet rettet løbende. Men der er altså en del benspænd stadigvæk, siger han.
Frygter at forældre vil vende det ryggen
Niels Holger Thrane Skovmand fortæller, at han fra flere forældre har fået tilbagemeldinger om, at de faktisk foretrækker ForældreIntra, som han ellers betegner som notorisk udskældt.
Derfor frygter han også, at en del forældre vil vende Aula ryggen, når de møder de problemer, som forældrene på Vester Hassing Skole har oplevet.
- Sagt på en meget diplomatisk måde vil de mindre ressourcestærke måske ikke have tålmodigheden til at komme på, siger han.
Ti af landets 98 kommuner har ifølge Kombit valgt at udskyde introduktionen af Aula til senere på året eller til næste år.
Herunder listes de tre væsentligste forskelle ved de to systemer op:
1. Forenkling
Skoleintra blev kritiseret for at stresse forældre med de mange beskeder, der blev sendt ud – af blandt andre forældre. Det gik så vidt, at den tidligere regerings stresspanel anbefalede at lukke Skoleintra - og i øvrigt også dens efterfølger -, fordi den lægger et ”markant og unødigt pres på mange børnefamilier”, som Anette Prehn, formand for regeringens stresspanel, sagde i januar.
Det skal Aula forsøge at løse ved at have enkle og overskuelige rammer for kommunikationen mellem skolen og hjemmet.
Ifølge Jakob Volmer, der er projektleder i Kombit, som står bag Aula, har det eksempelvis været vigtigt, at der er én måde at skrive beskeder på, og en måde at læse opslag på.
- Man kan styre, hvad der er relevant for forskellige modtagere, og skolerne kan styre, hvad der er en vigtig besked, som alle skal se, siger Jakob Volmer.
2. Overblik
Skoleintra er – deraf navnet - et intranet forbeholdt skolen, dens lærer, elever og forældre. Aula kommer også til at omfatte alle landets dagtilbud fra 2020.
Det betyder, at man som forældre kan orientere sig om sit barn, fra det begynder i vuggestuen, i SFO’en, og til det går ud af skolen.
3. Sikkerhed
Skoleintra er fra en tid, før der var noget, som hed GDPR. Da EU’s databeskyttelseslov trådte i kraft sidste år, understregede Itslearning, som står bag Skoleintra, at systemet var sikkert og opdateret. Det er Aula også, fortæller Jakob Volmer, som siger, at ”det er en af de første større it-løsninger, hvor GDRP er tænkt ind fra starten.”
I 2016 var sikkerheden ellers med til at forsinke arbejdet med Aula, men nu skulle den være køreklar. Eksempelvis kan systemet håndtere en situation, hvis nogle forældre ikke har givet samtykke til at vise billeder af deres barn.
- Løsningen i systemet gør, at så kan man ikke vise det billede, siger Jakob Volmer.