Skjulte cigaretter i butikker: Kræftens Bekæmpelse efterspørger lovgivning

Salling Group har efterhånden gemt cigaretterne væk i butikkerne i et halvt år, men det mener Kræftens Bekæmpelse ikke er nok

Sorte gardiner hænger ned over hylderne i kioskerne i Salling Groups butikker. Det har de gjort siden d. 1 september 2018.  Det er en beslutning som er taget helt frivilligt på kædens eget initiativ.

Beslutningen har mindsket salget af 20 millioner cigaretter. Men hos kræftens bekæmpelse er man i tvivl om, hvorvidt tiltaget betyder, at danskerne dropper cigaretterne.

- Jeg synes, det er meget positivt, at Salling Group og andre i detailhandlen er gået foran, men vi er bekymrede for, at de unge bare går over i kioskerne og køber varerne i stedet for, siger Niels Them Kjær, der er projektleder for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det skal vi blive ved med af frivillighedens vej, og så skal vi have hævet cigaretprisen.

Erik Lund (K), sundhedsordfører 

Og den bekymring mener han ikke, bør løses af Salling Group.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at lovgiverne bare lægger det fulde ansvar over på detailhandlen. Hvis vi virkelig skal undgå, at børn og unge begynder at ryge, så er vi nødt til at have en lovgivning, som dækker alle butikker, udtaler Niels Them Kjær.

Kan gå flere veje

Det er sundhedsordfører Erik Lund (K) dog ikke helt enig i. Han mener, at lovgivningen blot skal koncentrere sig om prisen.

- Vi kan gå flere veje. Både hæve prisen til de 60 kroner, gemme dem væk af frivillighedens vej og lave rygeforbud flere steder. Det skal vi blive ved med af frivillighedens vej, og så skal vi have hævet cigaretprisen, som betyder, at rigtig mange ikke går i gang med at ryge, siger han.

VIDEO: Erik Lund fortæller, at han mener, at den primære politiske opgave handler om priserne på cigaretter. 

Han peger på, at netop prisen på cigaretter har givet et fald på 15% til 1% blandt unge norske kvinder.

Men hos Kræftens Bekæmpelse, tror de ikke på, at frivilligheden rækker langt nok.

- Jeg tror simpelthen ikke, at vi kommer i mål med at forebygge, at børn og unge begynder at ryge, hvis ikke vi får en lovgivning på området, siger Niels Them Kjær.

quote Hvis vi virkelig skal undgå, at børn og unge begynder at ryge, så er vi nødt til at have en lovgivning

Niels Them Kjær, projektleder, Kræftens Bekæmpelse 

Erik Lund henviser igen til, at lovgivningen skal koncentrere sig om prisniveauet på pakkerne. Synligheden i butikkerne er han fortsat ikke sikker på bør ligge hos politikerne.

- De (Kræftens Bekæmpelse, red.) siger jo, at det helt store tiltag er, at man hæver cigaretprisen, og det er det, vi gerne vil være med til. Om vi så senere skal kigge på det her, det tror jeg faktisk ikke. Vi har jo set, at vi er kommet rigtig langt, siger Erik Lund til TV2 ØSTJYLLAND.

IMG_3118

playSkrædder bad om hjælp - nu deler tusindvis hans besked

IMG_1615

Over 7000 har skrevet under på Rikke og Kathrines forslag

IMG_4581

playBenny har lejligheden fyldt med Star Wars - og konen ligner Princess Leia

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

test corona covid-19

33 smittede danskere har fået falsk negativ test i Dubai

karen_klarbaek.jpg

Krisen har ikke ramt Karen: Hun sælger masser af garn