Skjulte cigaretter i butikker: Kræftens Bekæmpelse efterspørger lovgivning

Salling Group har efterhånden gemt cigaretterne væk i butikkerne i et halvt år, men det mener Kræftens Bekæmpelse ikke er nok

Sorte gardiner hænger ned over hylderne i kioskerne i Salling Groups butikker. Det har de gjort siden d. 1 september 2018.  Det er en beslutning som er taget helt frivilligt på kædens eget initiativ.

Beslutningen har mindsket salget af 20 millioner cigaretter. Men hos kræftens bekæmpelse er man i tvivl om, hvorvidt tiltaget betyder, at danskerne dropper cigaretterne.

- Jeg synes, det er meget positivt, at Salling Group og andre i detailhandlen er gået foran, men vi er bekymrede for, at de unge bare går over i kioskerne og køber varerne i stedet for, siger Niels Them Kjær, der er projektleder for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det skal vi blive ved med af frivillighedens vej, og så skal vi have hævet cigaretprisen.

Erik Lund (K), sundhedsordfører 

Og den bekymring mener han ikke, bør løses af Salling Group.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at lovgiverne bare lægger det fulde ansvar over på detailhandlen. Hvis vi virkelig skal undgå, at børn og unge begynder at ryge, så er vi nødt til at have en lovgivning, som dækker alle butikker, udtaler Niels Them Kjær.

Kan gå flere veje

Det er sundhedsordfører Erik Lund (K) dog ikke helt enig i. Han mener, at lovgivningen blot skal koncentrere sig om prisen.

- Vi kan gå flere veje. Både hæve prisen til de 60 kroner, gemme dem væk af frivillighedens vej og lave rygeforbud flere steder. Det skal vi blive ved med af frivillighedens vej, og så skal vi have hævet cigaretprisen, som betyder, at rigtig mange ikke går i gang med at ryge, siger han.

VIDEO: Erik Lund fortæller, at han mener, at den primære politiske opgave handler om priserne på cigaretter. 

Han peger på, at netop prisen på cigaretter har givet et fald på 15% til 1% blandt unge norske kvinder.

Men hos Kræftens Bekæmpelse, tror de ikke på, at frivilligheden rækker langt nok.

- Jeg tror simpelthen ikke, at vi kommer i mål med at forebygge, at børn og unge begynder at ryge, hvis ikke vi får en lovgivning på området, siger Niels Them Kjær.

quote Hvis vi virkelig skal undgå, at børn og unge begynder at ryge, så er vi nødt til at have en lovgivning

Niels Them Kjær, projektleder, Kræftens Bekæmpelse 

Erik Lund henviser igen til, at lovgivningen skal koncentrere sig om prisniveauet på pakkerne. Synligheden i butikkerne er han fortsat ikke sikker på bør ligge hos politikerne.

- De (Kræftens Bekæmpelse, red.) siger jo, at det helt store tiltag er, at man hæver cigaretprisen, og det er det, vi gerne vil være med til. Om vi så senere skal kigge på det her, det tror jeg faktisk ikke. Vi har jo set, at vi er kommet rigtig langt, siger Erik Lund til TV2 ØSTJYLLAND.

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

inger_kjaer_hoejbjerg_0

Vildskov vækker følelser: - Debatten har en hård og uforsonlig tone

Slik-drenge

play Da nattelivet lukkede ned, blev de slik-pushere

20201026164010681_1000.jpg

Overlæge forbereder sig på flere smittede: - Formentlig mindre mandefald denne gang

Skærmbillede 2021-02-26 kl. 13.08.45

Kommune indfører særlige corona-tiltag ved populær bro

politibil

Politiet offentliggør billeder af mistænkt efter røveri