Skejby Sygehus satser på ritualer

Børn, der gennemgår traumatiske kræftforløb, bliver støttet i at lave deres egne ritualer for at klare strabadserne.

Børn, der gennemgår traumatiske kræftforløb på Skejby Sygehus i Århus, bliver støttet i at lave deres egne ritualer for at klare strabadserne, der blandt andet består af skrappe kemokure og amputationer. Det skriver Kristeligt Dagblad.

De symbolske handlinger hjælper børnene til at komme igennem sorgen, tabet og krisen. Det fortæller socialpædagog på Skejby Sygehus Helle Tholstrup, der i snart 20 år har arbejdet med alvorligt syge børn.

En lille pige, der skulle have amputeret sit ben, valgte som ritual at gå i Mols Bjerge for at tage afsked med benet. Da operationen var vel overstået og protesen på plads, besteg pigen igen bakkerne i Mols Bjerge.

- Når forældrene på den måde er med til at gøre afskeden til et ritual, så giver de for mig at se barnet en værdifuld gave. Det skaber en vågenhed i forhold til døden og dét at tage afsked, og det er en rigtig god træning til livet, siger Helle Tholstrup.

Ritualet er en handling, som gør det lettere at bære tabet, men det er også videnskabeligt bevist, at ritualer rent fysisk kan lindre smerter, forklarer Jesper Sørensen, lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet.

- I mange kulturer er ritualet slet og ret identisk med behandlingen, siger han.

<i>Kilde: Kristeligt Dagblad</i>