Skal borgerne sætte dagsordenen?

Alternativet har fremsat et forslag om, at et forslag der får 50.000 underskrifter skal til debat i folketingssalen

I det politiske magasin Kaffeklubben bliver det blandt andet diskuteret, om vælgerne skal kunne være med til at sætte dagsordenen i Folketinget.

Kaffeklubbens medlemmer er denne gang Leif Lahn fra Socialdemokraterne, Enhedslistens Søren Egge Rasmussen, Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance og Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti, og de er ikke helt enige om, hvorvidt 50.000 underskrifter skal kunne give adgang til at få emner op i folketingssalen.

Det er alternativet, der er kommet med forslaget, og de møder opbakning fra Hans Kristian Skibby.

- Jeg vil gerne sige, at nu har jeg snart siddet i Folketinget i 12 år, og jeg har faktisk prøvet ganske mange gange at være med i debatter, der var irrelevante. Vi har sandt for dyden haft mange sjove, beundringsværdige og mærkelige beslutningsforslag fra forskellige partier gennem tiderne, så det er der ikke noget nyt i, siger Hans Kristian Skibby.

Han mener blandt andet også, at det kan være med til at åbne Christiansborg yderligere for borgerne.

Det synes politikerne om Kaffeklubben

Leif Lahn er ikke den store tilhænger af, at 50.000 underskrifter skal have betydning for, at en specifik sag skal kunne tages op i folketingssalen, men Skibby får opbakning fra Ole Birk Olesen.

- Vi tror ikke på, at alle mulige kan få alle mulige tossede emner ind i folketingssalen ved at samle 50.000 underskrifter, for det er ganske svært. Det kræver 20.000 underskrifter at få lov til at stille op som parti. Det er så blevet nemmere, fordi man kan gøre det med sit NEM-ID, og det her skal man også kunne gøre med sit NEM-ID, men det er stadigvæk 50.000. Der skal nogle mennesker til, der brænder for det her for at samle 50.000, og hvis der virkelig er så mange, der brænder for det, så synes jeg også, det bør diskuteres i Folketinget, siger Ole Birk Olesen.

Moské-debat i Kaffeklubben

Enhedslistens Søren Egge Rasmussen mener, at de danske borgere i højere grad skal have indflydelse og nævner blandt andet privatiseringen af Dong som et eksempel.

Politikerne debatterer også, hvorvidt det er okay at smide kontanthjælpsmodtagere ud af deres lejligheder, hvis de ikke gider arbejde, og det bliver også debatteret, hvorvidt det skal være slut med, at alle unge kan komme på gymnasiet.

Følg debatten om Alternativets forslag om øget borgerindflydelse på Folketinget i videoen øverst i artiklen.

Se hele debatten i Kaffeklubben mandag aften klokken 22.35 på TV 2 | ØSTJYLLAND. Du kan også se udsendelsen her