Skader Venstres EU-valg

Løkke-sag kan få negativ betydning for partiet

På søndag skal østjyderne og resten af danskerne en tur i stemmeboksen, når der er valg til Europa-Parlamentet.

Her skal 13 danske kandidater vælges til at repræsentere Danmark. Og for Venstres kandidater ser den næste uges valgkamp ud til at blive ekstra hård.

Kandidaterne i EU-parlamentsvalget skal i denne uge kæmpe mod manglende kendskab til EU og lav vælgertilslutning, og med Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens seneste hjemlige bilagssager åbner der sig en ny front.

Det mener valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager, der forudser, at Venstres betaling af formandens jakkesæt til 152.000 kroner og flybilletter for ferierejse til hans kone og søn indirekte kan skade venstre-kandidaternes valg.

- Det kan godt få en negativ betydning for Venstres valg. Kandidaterne til valget er bekymret, og det er der grund til at være. Ikke at Venstre må imødese total nedsabling, men det er næppe positiv effekt, der kommer ud af det, siger han.

Se: En rigtig møgsag

Vurderingen kommer efter de seneste dages afsløringer i Ekstra Bladet af, at Venstre har betalt 152.000 kroner for tøj til Lars Løkke Rasmussen, samt en rejse til Mallorca for hans kone og søn i forbindelse med et strategiseminar efter folketingsvalget i 2011.

- Der er en udbredt opfattelse af, at det for mange vælgere er andenrangs-valg, som vælgerne bruger til at markere utilfredshed eller tilfredshed, som er baseret i den nationale kontekst, siger Rune Stubager og uddyber, at landspolitiske sager har "ret betydelig" påvirkning.

Efter de seneste sager har Venstres kandidat til EU-Parlamentet Jess Myrthu kritiseret, at det er uholdbart, at Venstre ikke vil svare klart på, om man har overholdt skattelovgivningen.

- Han kan få opmærksomhed ud af det, og det har kandidaterne kraftigt brug for. Det kan ses som forsøg på at veksle noget negativt, at være Venstre-kandidat i disse tider, til noget positivt.

- Han forsøger at fortælle vælgerne, at de roligt kan stemme på ham. For sådan er han ikke, siger Rune Stubager.

Under kommunalvalget i november 2012 kørte sagen om, at Lars Løkke Rasmussens datter fik betalt en flyrejse til Rio de Janeiro til en værdi af 27.000 kroner, som Løkke tilbagebetalte.

Rune Stubager tør dog ikke sige, om GGGI-sagen havde betydning for Venstres kommunalvalg.

Som formand for den grønne organisation Global Green Growth Institute (GGGI), der blandt andet støttes af danske bistandsmillioner, brugte Løkke for omkring en million kroner til flyture på første klasse, luksushoteller og limousiner.