Seks anholdt for indsmugling af 16 millioner ulovlige cigaretter

Seks personer bliver i dag fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Aarhus for at have indsmuglet illegale cigaretter fra Polen til Danmark.

Gennem en længere periode har Særlig Efterforskning Vest gennemført en omfattende efterforskning af et internationalt, kriminelt netværk, der har smuglet cigaretter fra Polen til Danmark.

quote Vores arbejde går ind under det, man kalder særlig kompliceret og grænseoverskridende kriminalitet, og det går den her sag ind under.

Brian Olsen, Særlig Efterforskning Vest

Den efterforskning har nu båret frugt, hvilket betyder, at i alt seks personer i dag fremstilles i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus. Flere af anholdelserne fandt desuden sted på adresser i Østjylland. 

Torsdag eftermiddag oplyser Østjyllands Politi, at alle seks personer ved grundlovsforhøret er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Ingen af dem har kæret kendelsen

- Det er en efterforskning, vi har haft kørende siden 2018, og netop det her er en del af vores arbejdsområde i Særlig Efterforskning Vest, siger politiinspektør ved Særlig Efterforskning Vest, Brian Olsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Her kan du se et interview med politiinspektør Brian Voss Olsen, Særlig efterforskning Vest.

Der er tale om indsmugling af intet mindre ind 16 millioner kopicigaretter, som ifølge Østjyllands Politi svarer til et afgiftstab på 16-20 millioner kroner til den danske stat. Omregnet svarer det til 80.000 kartoner cigaretter med 10 pakker i hver karton.

Pallevis af cigaretter blev fundet i en container, der skulle indeholde rensningsudstyr til swimmingpools, tilbage i januar.
Pallevis af cigaretter blev fundet i en container, der skulle indeholde rensningsudstyr til swimmingpools, tilbage i januar. Foto: Toldstyrelsen

- Vores arbejde går ind under det, man kalder særlig kompliceret og grænseoverskridende kriminalitet, og det går den her sag ind under, siger politiinspektøren.

Tirsdag aften blev der i Polen beslaglagt tre millioner kopicigaretter, og to polske statsborgere blev anholdt. Dem vil Særlig Efterforskning Vest nu anmode om at få udleveret til strafforfølgning i Danmark, oplyser Østjyllands Politi

Fem millioner cigaretter fundet i container

Tidligere i år blev der fundet knap fem millioner i en stor container på Aarhus Havn. Den 45 fods store container skulle indeholde rensningsudstyr til swimmingpools, men ved nærmere kontrol viste det sig, at det ikke var alle kasserne, der gjorde det.

VIDEO: Tidligere i år fandt Toldstyrelsen knap fem millioner cigaretter i en container på Aarhus Havn.

De mange cigaretter, svarende til cirka 250.000 pakker á 20 stk., var gemt i kasser og stablet op på paller i containeren og forsøgt gemt bag kasser med reelt indhold.

- Der var nogle ting, der vakte toldernes nysgerrighed, og så blev den udtaget til kontrol. Det afdækkede, at der var cigaretter i, og ikke det der stod i papirerne, sagde kontroldirektør i Toldstyrelsen Preben Buchholtz til TV2 ØSTJYLLAND i januar.

Andre store cigaretfund på Aarhus Havn

Ifølge Toldstyrelsen skønnes afgiften af de knap fem millioner cigaretter, der blev fundet i januar, at være omkring ni millioner kroner, hvis de skulle sælges i Danmark.

De fem millioner fundne cigaretter på Aarhus Havn i januar har dog ikke noget at gøre med de 16 millioner cigaretter, de seks personer er anholdt for at indsmugle.

Af hensyn til efterforskningen foregår dagens grundlovsforhør for lukkede døre.

OBS: Denne artikel er torsdag eftermiddag blevet opdateret med information om resultatet af grundlovsforhøret.