Se hvordan det lokale gymnasium klarer sig

Dansk Erhverv har undersøgt forskellige gymnasiers evne til at løfte eleverne gennem gymnasietiden.

Langkær Gymnasium er det bedste almene gymnasium i Østjylland til at løfte eleverne i løbet af gymnasietiden. Og Randers Statsskole er den ringeste.

Det viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv, der har analyseret 201 almene, tekniske og handelsgymnasier i hele landet.

I undersøgelsen har man kigget på elevernes karakterer fra folkeskolen samt forældrenes uddannelse og nuværende jobsituation.

Man har regnet ud, hvilket karaktergennemsnit en gennemsnitlig elev kan forvente, med den sammensætning, der er socioøkonomisk i elevgruppen. Og det tal har man så sammenholdt med de faktiske karakterer, der er givet. Det hele er udregnet for periode 2013-2015.

På Langkjær Gymnasium har eleverne løftet karaktergennemsnittet 0,37 over deres potentiale. Randers Statsskole får eleverne et karaktergennemsnit, der er 0,37 under deres potentiale.

Fakta:

Det forventede karaktergennemsnit beregnes via en statistisk model, hvor elevers skriftlige karakterer fra folkeskolens afgangseksamen samt socioøkonomiske baggrundsvariable, så som forældrenes uddannelsesbaggrund og arbejdsmarkedsstatus, indgår. Både det faktiske og forventede karaktergennemsnit er udregnet på baggrund af en tre årig periode. For 2016-løfteevnen er det således beregnet på karakterer for elever, der har afsluttet en gymnasieuddannelse i perioden 2013-2015.

 

STX (Placering på landsplan):
Langkær Gymnasium og HF (11):
Rønde Gymnasium (13)
Silkeborg Gymnasium (16)
Odder Gymnasium (18)
Aarhus Statsgymnasium (33)
Aarhus Katedralskole (34)
Viby Gymnasium (38)
Favrskov Gymnasium (42)
Horsens Statsskole (43)
Risskov gymnasium (45)
Skanderborg (62)
Horsens Gymnasium (66)
Egå Gymnasium (69)
Grenaa Gymnasium (74)
Marselisborg Gymnasium (99 )
Randers Statsskole (125)
 
HHX (placering på landsplan)
Skanderborg-Odder Center for uddannelse (2)
Viden Djurs (3)
Learnmark Horsens (4)
Århus Købmandsskole  (13)
Tradium (20)
Handelsskolen Silkeborg (32)
 
HTX (placering på landsplan)
Teknisk skole Silkeborg (7)
AARHUS TECH (17)
Learnmark Horsens (20)
Tradium (22)
Viden Djurs (29)

Fuld valuta for pengene

Med undersøgelse vil Dansk Erhverv hjælpe gymnasierne med at få øje på kvalitetsforskelle. Og vil brancheforeningen sikre, at Danmark får nok ud af sine skattekroner.

- Denne undersøgelse viser, om vi får nok ud af den investering, vi propper i uddannelse. Det, vi skal leve af, er vores viden. Derfor er det vigtigt, de bliver klædt godt på i gymnasiet, så klarer de sig bedre på videregående uddannelser. Vi skal fuld valuta for de penge, der bliver brugt på uddannelse, siger Mette Fjord Sørensen, uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.

I aften kan du på TV 2 | ØSTJYLLAND se mere om, hvorfor gymnasierne klarer sig forskelligt.