Samsø rystet over grundstødning

Naturfredningsforeningen på Samsø kræver et bedre beredskab mod oliekatastrofer, efter en olietanker stødte på grund, selvom der var lods ombord. Hør interviews med formanden og med Samsøs borgmester

Et græsk tankskib gik i aftes på grund øst for Samsø, selvom skibet havde lods ombord.

Siden 1997 har der været 17 grundstødninger i det farlige farvand, som ligger mellem Hatter Barn og Hatter Rev.

Det har fået Samsø beboere til at frygte en oliekatastrofe og kræve lodstvang for de skibe, som sejler gennem området.

Derfor mener Samsø Borgmester Carsten Bruun, at det er et stort problem, at skibet gik på grund, selvom der var lods ombord:

- hver gang et skib er gået på grund, har jeg krævet lodstvang, men det hjælper åbenbart ikke, så jeg er spændt på hvad der er gået galt, siger han.

Det er Søfartsstyrelsens såkaldte opklaringsenhed, der skal finde ud af, hvorfor tankskibet - Minerva Concert - gik på grund.

Men grundstødningen - med lods - får formanden for Danmarks Naturfredningsforening på Samsø, Maria Landschoff Møller til at kræve et bedre beredskab mod oliekatastrofer i det farlige område. Forsvarsminister Søren Gades miljøskibe er for langt væk, mener hun:

- Det nærmeste lille skib er i Korsør tre timers sejlads væk, og de store skibe er i København 18 timer væk. Der bør ligge et i Ballen, Kalundborg eller Århus, siger Maria Landschoff Møller.

Det græske tankskib er lastet med 81200 tons råolie, men der er umiddelbart ikke fare for olieforurening, vurderer Søværnets Operative Kommando.