Samsø-færge får lov at sejle langsomt

Samsø Kommune erkender, at skandaleramt færge aldrig kommer til at sejle med den fart, der var lovet.

Kommunen her derfor besluttet at slække kravet til overfartstiden.

Udmeldingen kommer, efter at kommunens trafikudvalg fredag eftermiddag holdt møde med rederiet Samsøtrafikken, der sejler på ruten Hou-Sælvig.

Efter at færgen Kanhave i sommer blev indsat på ruten, har rederiet haft mere end svært ved at overholde Samsø Kommunes krav om en overfartstid på maksimalt 50 minutter. I gennemsnit har Kanhave i stedet klaret turen over Kattegat på 56 minutter.

Efter dagens møde mellem kommunen og rederiet er de to parter blevet enige om, at færgen fremover får 60 minutter på vandet. Samtidig slækkes kravet til, hvor lang tid færgen må ligge i havn, inden den igen stævner ud.

Tidligere havde Samsøtrafikken 10 minutter til at tømme færgen for biler og fylde den op igen. Fremover har rederiet et kvarter til opgaven.

Borgmester på Samsø Kommune Carsten Bruun (V) forventer, at aftalen med rederiet betyder, at det snart er slut med de talrige forsinkelser, passagererne har skullet leve med de seneste måneder.

- Borgerne kan ikke være tjent med en fartplan, der ikke holder. Derfor er det bedre at lave en realistisk fartplan, man kan regne med, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Tidligere på ugen kunne TV 2 | ØSTJYLLAND afsløre, at Kanhaves dieselforbrug er dobbelt så stort som på den tidligere færge på ruten, Vesborg. Det store dieselforbrug skyldes blandt andet, at rederiet presser færgens motorer til det yderste i et forsøg på at overholde fartplanen.

Med udsigt til slækkede krav til overfartstiden forventer både Samsø Kommune og Samsøtrafikken, at dieselforbruget kan nedsættes, og at udledningen af CO2 dermed bliver mindre.

De nye krav til Kanhaves overfartstid skal endelig godkendes på et byrådsmøde tirsdag d. 13. oktober.

Hvis aftale godkendes, er der udsigt til, at hele fartplanen bliver ændret, og at den sidste afgang mellem Hou og Sælvig fremover skal foregå efter midnat i stedet for som nu klokken 22.15. Til gengæld bliver denne sene afgang sandsynligvis billigere for passagererne.