Sådan undgår du jule-indbrud

12 gode råd til at holde tyven ude

Foto: Colourbox

Juleaften er det desværre ikke alle, der hygger sig med familien, mens duften af and spreder sig fra køkkenet.

Aftenen er traditionen tro også højtid for de østjyske indbrudstyve.

Boligejernes Videnscenter, Bolius, har samlet 12 gode råd til, hvordan man kan gøre risikoen for indbrud i julen mindre.

Nogle af rådene er ret enkle og kan let følges, inden man tager hjemmefra - fx ved at tænde lyset og lade være med at trække gardinerne for.

Andre kræver lidt mere forberedelse - fx indkøb af en gøende alarm.

SE DE 12 RÅD HER:

1. Få naboen til at holde øje

Tyvene bryder sig ikke om, at nogen ser dem, så nabohjælp er et af de vigtigste midler mod indbrud. Bed fx din nabo parkere sin bil i din indkørsel, tømme postkassen, gå en tur forbi dit hus om aftenen efter julemaden og lægge affald i din skraldespand.

2. Opret dig på nabohjælp.dk

Den gamle Nabohjælp-ordning er genopstået i en ny digitaliseret udgave, der gør det let at mobilisere dine naboer til at holde øje med dit hus, når du er væk. Opret en profil på nabohjælp.dk og inviter dine naboer til at være med i dit netværk. Herefter kan du hurtigt give naboerne besked, når du har behov for, at de holder øje med dit hus. På samme måde står du selv til rådighed, når de er væk.

3. Tænd lys og musik

Med lys og musik tændt, virker det som, om der er nogen hjemme i dit hus. Brug tænd-sluk ure, så det ser naturligt ud.

4. Slå ringeklokken fra

Tyve kan godt finde på at ringe på døren for at tjekke, om du er hjemme. Derfor kan det være en god idé at slå ringeklokken fra. Det kan gøre tyven usikker.

5. Få en gøende alarm

En gøende hund er effektiv mod tyve. Har du en hund, er det en god idé at lade den blive hjemme juleaften. Har du ikke, kan du købe en alarm, der lyder som en gøende hund og som aktiveres, hvis nogen kommer tæt på døren.

6. Kig ind af dine vinduer

Gå en runde og kig ind af dine vinduer, så du kan se, hvad tyven ser. Fjern alt af værdi, så det ikke er synligt.

7. Træk IKKE gardinerne for

Gardiner eller persienner trukket for er et tydeligt signal om, at her er ingen hjemme. Lad der være åbent, så tyven også kan se, at der ikke er noget af nævneværdig værdi at stjæle, så er der større chance for, at han går videre.

8. Forsink tyven ved døre og vinduer

Tyvene bryder sig ikke om at bruge tid på at komme ind i huset - så går de hellere videre til nabohuset. Derfor er det en god idé at: Montere vindueslåse eller sikringsbeslag, tjekke listerne på vinduerne og sørge for, at de ikke er rådne eller nemme at fjerne, have to låse på hoveddøren og lås på terrassedøren - det gør det sværere at slæbe af sted med fladskærmen eller designerstolen, der kan være vanskelig at få ud gennem vinduet.

9. Klip hækken ned

- eller gør plankeværket lavere. Høje hække og hegn giver tyven ro til at bryde ind, fordi ingen kan se ham.

10. Få en sikkerhedsboks (det rygtes!)

En sikkerhedsboks forhindrer ikke indbrud. Men hvis et villakvarter går sammen om at installere bokse - og fortæller åbent om det - kan det have en virkning. 

11. Følg huset med mobilen

En populær installation de seneste år er kameraer, der automatisk optager, hvis nogen kommer ind i et rum, hvor alarmen er slået til. De nyeste modeller kan også sende billeder direkte til din mobiltelefon, så du kan se, at der er en tyv i huset, og så kan du ringe til politiet med det samme.

12. Få en privatalarm

En privatalarm kan være udmærket, hvis den har en sirene, som naboerne kan høre, for det stresser tyvene. Men tyvene ved godt, at sikkerhedsfirmaets vagter ikke kommer lige med det samme. Ifølge alarmselskaberne selv virker alarmerne præventivt.