Sådan giver du din hund en bedre nytårsaften

For mange hunde er nyårsaften det modsatte af en fest

Hundes høresans er ekstremt veldudviklet, og hunde kan høre frekvenser, vi mennesker slet ikke opdager. Foto: Agria Dyreforsikring

Når klokken slår 12 i morgen aften, vil der med garanti lyder store brag rundt om i Østjylland. De fleste vil samtidig nyde synet af imponerende fyrværkeri på nattehimlen, men ikke alle har det sådan. 

For mens mange nok forbinder lyden med fest og farver, er det bestemt ikke tilfældet for mange af vores firbenede venner.

Læs også Dyrehandel: - Vi sælger rigtig mange julekalendere til hunde

Det skyldes blandt andet, at hunden har en langt mere veludviklet høresans end mennesker. Hunde hører toner, som vi slet ikke ænser, og de mange høje brag nytårsaften kan være endda meget ubehagelige for Fido og co. 

Mange hunde bliver ængstelige nytårsaften. Det kan vise sig ved, at de piber, hyler, sitrer, halser og går hvileløst rundt.

Mogens Brix, dyrlæge

Hvert år modtager landets dyrlæger hunde, som har fået et angstanfald under nytårsaften eller er kommet til skade under en flugt fra brag og bulder.

Luft din hund og gøre den naturligt træt de dage, hvor du forventer brag fra fyrværkeri, lyder det fra Agria Dyreforsikring. Foto: Colourbox - genrefoto

Ifølge Agria Dyreforsikring bliver flere hunde påkørt i december og januar end i nogen anden periode af året.

Man kan give dem en kunstig udgave af de feromoner, som tæven frigiver, når den diger sin hvalp. 

Mogens Brix, dyrlæge

- Kombinationen af høre- og synsindtryk kan virke meget voldsomme for hundene. Det er ikke alle hunde, der bliver bange, men mange bliver ængstelige nytårsaften. Det kan vise sig ved, at de piber, hyler, sitrer, halser og går hvileløst rundt. Nogle kan komme helt at køre, hvor de ikke er kontaktbare, siger dyrlæge og konsulent for Agira Dyreforsikring, Mogens Brix, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Efter østjysk sag om vanrøgt af hunde: Nu kommer dyrepolitiet

Han anbefaler nye hundeejere at vænne deres hund til fremmede og høje lyde fra den er hvalp. 

I den sammenhæng anbefaler Dansk Kennel Klub tilvænningstræning med gratis lydfiler på nettet. Her afspilles fyrværkerilyde. Lydene skal afspilles flere gange om dagen og gradvis blive højere. På den måde når hunden at vænne sig til de høje lyde.

Læs også Mor til 24-årig efter voldsomt hundeangreb: Stop hetzen mod min søn!

Der er flere redskaber, hundeejere kan tage i brug, hvis deres hunde bliver bange nytårsaften, fortæller Mogens Brix.

- Man kan give dem en kunstig udgave af de feromoner, som tæven frigiver, når den diger sin hvalp. Der findes også kosttilskud, der kan virke naturligt beroligende, og dem skal man starte med i god tid, siger Mogens Brix til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Man kan også give decideret angstmedicin eller noget beroligende, men det kræver, at man besøger sin dyrlæge først.

Træn hunden til tryghed

Agria Dyreforsikring har samlet 8 gode råd til hundeejere på tærsklen til 2019:

Gode råd til hundeejere nytårsaften

 1. Lad aldrig hunden være alene hjemme nytårsaften.
   
 2. Sørg for, at motionere hunden godt de dage, hvor du forventer brag fra fyrværkeri, så hunden er naturligt træt. Lad hunden gå i snor hele tiden, så du er sikker på, at den ikke stikker af, hvis den går i panik.
   
 3. Sørg for, at der ikke er udsyn til lysglimt ved at trække gardinerne for.
   
 4. Skru op for radio eller TV. Den stabile, høje lyd neutraliserer pludselige brag.
   
 5. Giv hunden selskab, og vis at du er upåvirket og rolig. Giv eventuelt et stort saftigt kødben eller anden form for godbid.
   
 6. Spirituspåvirket adfærd hos ejer kan virke mystisk på hunden og øge følelsen af utryghed.
   
 7. Hvis hunden gemmer sig, må du ikke trække den frem fra dens gemmested. Lad den bevare sin trygge base.
   
 8. Efter aftale med en dyrlæge kan du give beroligende medicin. Du må aldrig give hunden medicin, der er ordineret til mennesker.